Bultrug: symbool van misplaatste dierenliefde?
Afbeelding van aflevering: Bultrug: symbool van misplaatste dierenliefde?

Bultrug: symbool van misplaatste dierenliefde?

Een lijdend dier blijkt de gemoederen meer dan ooit in beweging te brengen. Is dit een goede ethische ontwikkeling? En...euthanasie lijkt normaler dan ooit.

In de ban van een bultrug. Dat is misschien wel de kortste samenvatting van het nieuws van het afgelopen weekend. Het dier kwam aan zijn einde op een zandplaat bij Texel, en volgens vele dierenvrienden had dat niet gehoeven. Er werd zelfs een stille tocht voor het immense zoogdier georganiseerd. Een lijdend dier blijkt de gemoederen meer dan ooit in beweging te brengen. Wat zegt dat over onze samenleving? Is het winst, een goede ethische ontwikkeling? Of schieten we helemaal door, missen we het gevoel voor de juiste verhoudingen en beschouwen we het dier intussen ten onrechte als een schepsel dat gelijkwaardig is aan de mens?
En: afgelopen week verscheen de evaluatie van de Nederlandse euthanasiewet. De afgelopen jaren is het aantal euthanasiegevallen in snel tempo gestegen. Voor het eerst is er nu onderzoek gedaan naar die ontwikkeling. Euthanasie lijkt normaler dan ooit. Nieuwe ontwikkelingen dienen zich aan: euthanasie bij dementen en bij psychiatrische patienten. Hoe groot is de kans dat de mogelijkheden tijdens het huidige kabinet nog verder verruimd worden?
Het panel van Deze Week - Anne Westerduin, Willem Smouter en Jan Hoek - gaan over deze onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: