De Nationale herdenking op 4 mei
Afbeelding van aflevering: De Nationale herdenking op 4 mei

De Nationale herdenking op 4 mei

De Nationale herdenking op 4 mei brengt emoties en discusie met zich mee. Want wie herdenken we wel en wie niet ? En: de inhuldiging van koning Willem Alexander. Welke rol speelde het christelijk geloof van de vorst tijdens de ceremonie ?

De Nationale herdenking op 4 mei- voor wie is die eigenlijk ? Voor alle slachtoffers van alle oorlogen ? Wat is de plek van omgekomen Duitsers hierbij ?

Van de week vielen vooral twee zaken op: Herman Vuijsje van het Joods Maatschappelijk Werk zei in een artikel in de Volkskrant dat we weer terug moeten naar de oorsprong: 'de herdenking van allen die gevallen zijn in de Tweede Wereldoorlog, onder wie 102 duizend Joodse burgers'.  Dat riep veel reacties op. Heeft Vuijsje een punt ?

Als we het hebben over de dodenherdenking, dan staat het plaatsje Vorden weer in de belangstelling. Daar liggen mensen begraven die meevochten met de Nazi's. Moeten die ook worden herdacht op 4 mei ? Nee, zei Vorden afgelopen donderdag. Maar het is een discussie die vaker terugkomt.

En in dit programma staan we ook stil bij bij onze nieuwe koning en koningin. Eerder deze week bleek 30 april een zonnige dag en de inhuldiging en de feesten eromheen waren een succes. Wat was er eigenlijk te merken van het christelijk geloof van de koning bij de inhuldiging ?

Het panel van Deze week bestaat uit Anne Westerduin, Sjirk Kuijper en Koert van Bekkum. Zij gaan over deze onderwerpen in debat.

gespreksleider: Marjan Moolenaar

Deel deze uitzending: