Wat is de invloed van paus Franciscus?
Afbeelding van aflevering: Wat is de invloed van paus Franciscus?

Wat is de invloed van paus Franciscus?

Het Amerikaanse tijdschrift TIME heeft paus Franciscus uitgeroepen tot 'persoon van het jaar' En: er komen tv-reclamespots voor kerst en voor de kerk. Over deze twee onderwerpen een debat o.l..v. Embert Messelinjk

Het Amerikaanse tijdschrift TIME heeft paus Franciscus uitgeroepen tot 'persoon van het jaar'. De paus is degene die het afgelopen jaar het nieuws en de cultuur het meest heeft bepaald. Hij wordt alom geprezen om zijn nederigheid, ingetogenheid en zijn speciale aandacht voor armen. Maar is zijn invloed ook echt zichtbaar, behalve in enthousiasme over zijn optreden? Veranderen de kerken door hem? Kan deze paus bijvoorbeeld de leegloop van kerken stoppen?
En: er komen tv-reclamespots voor kerst en voor de kerk. De Protestantse kerk gaat ze uitzenden in de hoop dat meer mensen met kerst naar de kerk gaan - en er misschien wel blijven hangen. Waarom niet, zou je zeggen: kerken vormen bij uitstek de plek waar het kerstverhaal wordt verteld en beleefd. Maar toch: wat zijn de risico's als de kerkelijke werkelijkheid achter een mooie tv-spot blijkt tegen te vallen? Kun niet beter reclame maken voor het evangelie dan voor de kerk?
Het panel van Deze Week - Miranda Klaver, Sjirk Kuijper en Gert-Jan Segers - gaan over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: