Kennis sta-in-de-weg voor geloofsgetuigenis?
Afbeelding van aflevering: Kennis sta-in-de-weg voor geloofsgetuigenis?

Kennis sta-in-de-weg voor geloofsgetuigenis?

Wekelijks radioprogramma over hét onderwerp van de afgelopen week. Onder leiding van Embert Messelink. Zaterdagavond van 20.35 tot 21.00 uur op Radio 5.

De veelbesproken nieuwe christelijke dogmatiek gaat na een paar weken al in de herdruk. Meer dan 700 pagina’s over het christelijke geloof, dat voorziet kennelijk in een grote behoefte. Maar bij de presentatie stelde oud-minister Piet Hein Donner ook een vraag: in hoeverre staat die geestelijke rijkdom een eenvoudige en hedendaagse verwoording in de weg? Zijn al onze theologische beschouwingen nog wel antwoorden op hedendaagse vragen? Donner zegt: de vragen die in deze dogmatiek worden gesteld, zal de gemiddelde Nederlander niet herkennen als zijn eigen bestaansvragen. Heeft hij een punt? En is een simpele samenvatting zoals vroeger de catechismus, de oplossing?

 

En: het pensioen van een predikant kan best wat minder. Dat zei vrijgemaakt geformeerd predikant Jaap Oosterhuis afgelopen week. De kerkleden moeten de komende jaren namelijk fors meer gaan betalen voor de predikantspensioenen, en wat Oosterhuis betreft steken de kerken dat geld beter in belangrijker zaken als zending, hulpverlening, jeugdwerk en evangelisatie. Er kwamen kritische reacties op zijn oproep, onder andere van mede-predikanten, die aanstippen dat het voor een gepensioneerd predikant nu al geen vetpot is. Maar er klonk ook lof. Verdient de oproep van Oosterhuis navolging, of is hij te simplistisch?

 

Het panel van Deze Week – Jan Hoek, Henk Medema en Koert van Bekkum - buigt zich over beide onderwerpen. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: