'Stop met het verdedigen van de christelijke waarheid'
Afbeelding van aflevering: 'Stop met het verdedigen van de christelijke waarheid'

'Stop met het verdedigen van de christelijke waarheid'

Bestaat God? Is de aarde in zes dagen geschapen? Heeft Jezus echt bestaan? Is er een hemel en zo ja, waar? Is de Bijbel Gods woord? Volgens theoloog en Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort zijn het allemaal vruchteloze vragen. Het levert niets op, schrijft hij in zijn pamflet 'Spelen met heilig vuur'. Hij daagt daarin theologen uit hun claim op de waarheid op te geven en zich in te zetten voor publieke theologie. Een goede theoloog is volgens Ganzevoort een tolk, die de kloof tussen mensen en allerlei tradities kan dichten. Wat schieten we op met zijn pamflet?

En: sommige vertaalprojecten van Wycliffe Bijbelvertalers liggen al twee jaar stil door een slepend conflict. Mag je termen als 'Vader' en 'Zoon' in de Bijbel weglaten, zodat het evangelie dan beter aansluit bij de lokale - islamitische - cultuur? Er ligt nu een rapport met een heldere lijn, maar de vraag blijft of alle vertalers zich daarin kunnen vinden.
Het panel van Deze Week - Miranda Klaver, Koert van Bekkum en Willem Smouter - gaat over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: