God maakt zwakke mannen sterk!
Afbeelding van aflevering: God maakt zwakke mannen sterk!

God maakt zwakke mannen sterk!

foto:hetgoedeleven.com. Mannen kunnen zware uitdagingen aangaan op karakterweekenden van De 4e musketier. Is dat de juiste geestelijke vorming? èn de tweede nationale synode is vandaag in Dordrecht. Over deze twee onderwerpen een debat.

Een halve kilometer tegen de stroom een rivier doorwaden: een ‘jabboksworsteling’. Of met een zware balk op je rug door het bos lopen: ervaren hoeveel Jezus voor je overhad. Mannen kunnen dat soort zware uitdagingen aangaan op karakterweekenden van De 4e musketier. Theologe Miranda Klaver schreef een artikel met een aantal kritische opmerkingen over deze snelgroeiende mannenbeweging. Past het beeld van de man als held wel bij het bijbelse beeld van navolging, leerling en pelgrim? Of valt De 4e musketier terug in het stereotype manbeeld van Top Gun, Braveheart en Gladiator?

En: in Dordrecht vindt deze dagen de tweede nationale synode plaats. Het gesprek gaat over kerkelijke eenheid. In de bijbehorende glossy Dordt worden ook alle lastige vragen gesteld: is deze synode niet vooral een prettig netwerkfeestje? Is kerkelijke verdeeldheid niet vooral een thema dat ouderen in beweging brengt? En als er gewerkt moet worden aan werkelijke eenheid, is het dan niet vooral die generatie die het moet doen? Jongeren maken zich intussen toch over heel andere dingen druk?

Het panel van Deze Week - Miranda Klaver, Anne Westerduin en Sjirk Kuijper - gaan over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: