Toekomststrategie van de kerk: behouden of vernieuwen?
Afbeelding van aflevering: Toekomststrategie van de kerk: behouden of vernieuwen?

Toekomststrategie van de kerk: behouden of vernieuwen?

In orthodoxe kerken veranderen zaken langzaam: leden ontwikkelen hun geloof meer individueel, denken soms anders over kerkdienst, ambt, liturgie. Hoe maak je een kerk toekomstbestendig?

In orthodoxe kerken veranderen zaken langzaam: leden ontwikkelen hun geloof meer individueel, worden mondiger, denken soms anders over kerkdienst, ambt, liturgie. Ze vertrekken ook makkelijker naar een kerk van hun voorkeur. De kerken die horen bij de gereformeerde bond hebben ermee te maken. Volgens een recent proefschrift hanteert het landelijke bestuur een 'falende beheersingsstrategie'. En dan blijkt ook nog dat toenemende individualisering niet leidt tot meer zelfstandig nadenken over de Bijbel. Hoe maak je een kerk toekomstbestendig? Behouden of vernieuwen?
En: opnieuw zijn evangelische basisscholen in het nieuws. In Rotterdam moet de evangelische basisschool Timon de deuren sluiten, mogelijkerwijs geldt hetzelfde voor de Utrechtse basisschool Talitha. De scholen zijn vaker in het nieuws geweest door problemen, en hebben ook vaak lang moeten knokken voor erkenning. Wat is er aan de hand?
Het panel van Deze Week - Anne Westerduin, Henk van de Belt en Willem Smouter - gaan over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: