Is zelfontplooiing de nieuwe ideologie?
Afbeelding van aflevering: Is zelfontplooiing de nieuwe ideologie?

Is zelfontplooiing de nieuwe ideologie?

foto: eenschilderindordrecht.nl Zelfontplooiing: het zit in onze tijd, in onze cultuur, het zit een beetje in ons allemaal. Ook in de kerk kan dat gebeuren....èn over trouwen onder huwelijksvoorwaarden.

Een goede baan waarin je je talenten kwijt kunt, inspirerende hobby’s, interessante vakanties: voordat je het weet staat de ontplooiing van je eigen ik op nummer 1 in je leven. Ook in de kerk kan dat gebeuren: dan gaat het vooral over groei, je identiteit in God en persoonlijke geloofsontwikkeling. En die andere termen als dienen en zelfverloochening, die hoor je minder. Zelfontplooiing: het zit in onze tijd, in onze cultuur, het zit een beetje in ons allemaal. En de vraag is: hoe erg is dat? De Faculteit Godgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen organiseerde er een symposium over. Is zelfontplooiing een ideologie geworden waaraan je wel moet meedoen?
En: standaard trouwen in gemeenschap van goederen, dat is achterhaald. Vinden althans partijen als D66, PvdA en VVD. Het is hoog tijd om het huwelijk te moderniseren, en dat betekent dat je lang niet alles gemeenschappelijk hoeft te hebben. Het gaat ten slotte mis met een op de drie huwelijken, en daar kun je je maar beter goed op voorbereiden.
Het panel van Deze Week – Gert-Jan Segers, Henk van den Belt en Willem Smouter – gaat over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.
 

Deel deze uitzending: