Verlieservaringen van een kerkgenootschap
Afbeelding van aflevering: Verlieservaringen van een kerkgenootschap

Verlieservaringen van een kerkgenootschap

Volgens een adviesrapport aan de synode van de Gereformeerde Gemeenten staat het er niet best voor met dit kerkgenootschap. Hoe kan het dat deze stevige kerk van binnen lijkt te wankelen?

Volgens een adviesrapport aan de synode van de Gereformeerde Gemeenten staat het er niet best voor met dit kerkgenootschap. Het rapport spreekt sombere woorden: de welvaart heeft materialisme van de gemeenteleden aangewakkerd en een eenvoudig sober christelijk leven staat niet hoog aangeschreven. Een leven als christen en een leven uit hoop zijn meer uitzondering dan regel. Het geloof heeft vaak alleen nog te maken met de buitenkant. Hoe kan het dat deze stevige kerk van binnen lijkt te wankelen? En wat te denken van alle maatregelen die de auteurs willen nemen: onder andere een boetedag en nadrukkelijke aandacht voor trouwe kerkgang?

En: in opdracht van de Nederlandse overheid zijn de misstanden binnen Nederlandse sekten in kaart gebracht. Het aantal misstanden is klein, maar ze kunnen wel ernstige gevolgen hebben voor mensen. In Nederland zijn waarschijnlijk enkele honderden sekten actief, waaronder veel christelijke. Waarom is een sekte voor sommige mensen zo aantrekkelijk? Hoe groot is het risico op verdere groei van het aantal sekten? Welke rol kan de kerk spelen, bijvoorbeeld voor slachtoffers?

Het panel van Deze Week – Miranda Klaver, Koert van Bekkum en Willem Smouter – gaat over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: