Te grote idealen in het geloof – kan dat?
Afbeelding van aflevering: Te grote idealen in het geloof – kan dat?

Te grote idealen in het geloof – kan dat?

Kun je te grote idealen hebben in het geloof? En hoe ga je daar mee om? En: wat is de rol van kerken nog als het gaat om de opvang van asielzoekers?

 

Stel je bent jong en hebt grote idealen in je geloof: je wilt de wereld intrekken om het goede nieuws van Jezus te vertellen. Zonder al te veel geld - God zal voorzien! - vertrek je. Maar alles gaat mis en binnen drie maanden zit je gedesillusioneerd weer thuis. En dan ligt het cynisme op de loer, zeker als je idealistische christenen spreekt.  Ervaringsdeskundige Andrew Byers schreef er een boek over: Leve de saaie christenen. Hij kiest voor ‘hoopvol realisme’ als christelijke levensstijl. Kunnen Nederlandse christenen wat met zijn boek? Kun je te grote idealen hebben in het geloof? En hoe ga je daarmee om?

En: afgevaardigden van de Protestantse Kerk Nederland bezochten afgelopen week het tentenkamp van asielzoekers in Amsterdam. Ze spraken van een erbarmelijke humanitaire situatie en schrijven een brief naar de overheid. Maar vijftien jaar geleden namen de kerken zelf nog verantwoordelijkheid voor zo’n tentenkamp. Waarom nu niet meer? Is de kerk (te) realistisch geworden?

Het panel van Deze Week – Anne Westerduin, Koert van Bekkum en Gert-Jan Segers – gaan over deze onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: