De waarde van een gelovig staatshoofd
Afbeelding van aflevering: De waarde van een gelovig staatshoofd

De waarde van een gelovig staatshoofd

Mag een staatshoofd voluit praten over zijn geloof? En moet de kerk donor-zijn promoten? Een debat onder leiding van Embert Messelink.

Het einde van een tijdperk: op 30 april doet koningin Beatrix afstand van de troon. Het panel van Deze Week gaat in gesprek over de vraag op welke manier zij de afgelopen decennia haar geloof uitdroeg. ,,Het geloof is een kracht die mensen motiveert boven hun eigenbelang uit te stijgen en te streven naar een rechtvaardige samenleving'', zei koningin Beatrix in 1992. Wat zegt dat over haar eigen geloofsovertuiging? Kan het geloof van het staatshoofd nog een waardevolle functie hebben in de Nederlandse samenleving? Of zijn we daarvoor een te seculier land geworden? Met welke uitdagingen zal Willem-Alexander te maken krijgen?
En: in Groot-Brittanië worden de kerken ingeschakeld voor een campagne om bloed- en orgaandonoren te werven. "Ik geloof dat God ons allemaal oproept om genereus te zijn met alles wat we zijn en wat we hebben", zei de leider van de Methodist Church daarover. Is dit een mooi voorbeeld van maatschappelijke betrokkenheid, of niet?
Het panel van Deze Week - Miranda Klaver, Koert van Bekkum en Jan Hoek - gaat over beide onderwerpen in debat. Gespreksleider: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: