Een kerk zonder grenzen: kan dat?
Afbeelding van aflevering: Een kerk zonder grenzen: kan dat?

Een kerk zonder grenzen: kan dat?

Kunnen kerken gemeenschappen zijn zonder grenzen en randen? Of hebben ze juist afspraken, regels en instituten nodig voor een echte geloofsgemeenschap?

Randkerkelijk. Het is een begrip dat Harmen van Wijnen, programmamanager jeugdwerk in de PKN, het liefst zou afschaffen. Waarom zouden we dat onderscheid tussen binnen-, buiten- en randkerkelijk maken? Het sluit uit en het sluit buiten. Van Wijnen pleit voor een transformatie naar open en randloze kerken. Maar kunnen kerken gemeenschappen zijn zonder grenzen en randen? Of hebben ze juist afspraken, regels en instituten nodig voor een echte geloofsgemeenschap?

En: christenen zijn weinig vatbaar voor complottheorieën, behalve als het gaat om klimaatverandering. Dan geloven ze er wel degelijk in! Onder stemmers op SGP, CU en CDA zijn er veel die instemmen met de stelling: ‘de opwarming van het klimaat wordt door onderzoekers bewust overdreven’. Hoe zit dat? Waarom laten christenen zich niet zo gauw meeslepen door een complottheorie? En waarom ligt dat juist bij klimaatverandering heel anders?

Het panel van Deze Week – Miranda Klaver, Sjirk Kuijper en Willem Smouter – gaan over beide onderwerpen in debat. Presentatie: Embert Messelink.

Deel deze uitzending: