GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3
Afbeelding van aflevering: GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

We kunnen ons de geschiedenis van het christendom hier in de Lage Landen voorstellen als een vijver waarin stenen worden gegooid. De voortgang van het geloof, de historische ontwikkelingen zijn dan de stenen. Soms grote, die veel deining veroorzaakten. Andere kleiner en na een rimpeling lijken ze verdwenen. In deze derde serie van God in de Lage Landen gaat het over die bewegingen, die ontwikkelingen in de historie van het christelijk geloof hier te lande.

DONDERPREKEN, HEKSEN EN MARTELAREN: DE REFORMATIE BEREIKT DE LAGE LANDEN

'God in de Lage Landen' gaat in 2012 en 2013 over de grote bewegingen in de geschiedenis van het christelijk geloof in de Nederlanden. U hoorde hoe het Evangelie onze landen binnen marcheerde met de Romeinse soldaten. En u ging met ons mee naar Zuid-Frankrijk, achter de kruisvaarders uit de Lage Landen aan.

We maken een sprong in de tijd, van 1244 naar 1540 ongeveer. De Inquisitie, tot stand gekomen na de kruistocht tegen de Katharen, is in de Nederlanden actief. Tegelijk houden paapse pastoors en protestantse predikers felle preken tegen elkaar. Het is de tijd van donderpreken, verraad en vervolging. En van dat alles wordt grondig verslag gedaan. Een verslag wat voor ieder ter inzage ligt in het Rijksarchief van de oude hoofdstad van de Lage Landen: Brussel.

Een beeld van de politieke strijd, krijgen André en Joop in Den Briel. Die strijd ging tenslotte de achtergrond vormen van de Reformatie in de Nederlanden. En tenslotte belanden zij op de toren van Goedereede, waarlangs ooit de rook van een brandstapel opsteeg...

Deel deze uitzending: