BISSCHOP TUSSEN DE BENDES
Afbeelding van aflevering: BISSCHOP TUSSEN DE BENDES

BISSCHOP TUSSEN DE BENDES

In Honduras strijdt bisschop Rómulo Emiliani voor een wapenstilstand in de slepende bende-oorlogen...

BELUISTER HIER DE GECOMBINEERDE UITZENDING VAN 'DOOR DE WERELD' EN 'ISRAËL OP 5':

Door een technisch probleem wordt de audio-stream van 'Door de Wereld' en 'Israël op 5' op verschillende internetpagina's aangeboden. Daarom bieden wij u de uitzending als één geheel hierboven aan!

VREDESTICHTEN TUSSEN LEVENSGEVAARLIJKE STRAATBENDES

Bisschop Rómulo Emiliani werkt in de gevaarlijkste stad ter wereld: San Pedro Sula in het Midden-Amerikaanse land Honduras. De afgelopen jaren had de stad een moordcijfer van 169 doden per 100.000 inwoners. Het hoogste aantal in een gebied waar geen oorlogssituatie is.

In de stad leveren jeugdbendes, drugshandelaren, politie en leger slag met elkaar. Maar de gevaarlijkste spelers op dit schaakbord zijn de beruchte internationale bendes Mara Salvatrucha en Mara 18. Zij hebben duizenden leden die zich specialiseren in wapenhandel, mensenhandel, drugshandel, roof en huurmoord. De leden zitten van top tot teen onder de tatoeages en wie zo'n gezicht voor zich krijgt, weet dat zijn laatste uur geslagen heeft.

Dit is de wereld waarin een eenzame bisschop strijdt voor vrede: Rómulo Emiliani. Hij heeft de leiding van de beruchte bendes kunnen overtuigen van het nut om de wapens neer te leggen. Maar is dat genoeg?


EXTRA BIJ DEZE UITZENDING:

U treft hieronder een uitgebreide reportage aan van correspondent Edwin Timmer over Honduras en het gevecht tegen de georganiseerde criminele bendes. Ze verschenen eerder in het Nederlands Dagblad, maar worden hier met toestemming aangeboden. Klik op de afbeeldingen en u kunt de artikelen lezen!

Verder een achtergrondartikel van Edwin Timmer over de geschiedenis van de bendes. Ook hier geldt: klik op de afbeelding en u kunt het stuk lezen!


Deel deze uitzending: