NAAR JERUZALEM!
Afbeelding van aflevering: NAAR JERUZALEM!

NAAR JERUZALEM!

Joods kunstenaarsechtpaar exposeert dromen over vertrek naar het Beloofde Land. En Door de Wereld ontmoet een blanke Ethiopiër...

Volgend jaar in Jeruzalem!

Vorige week heb ik u er al over bericht: de EO staat dit jaar stil bij het 65-jarig bestaan van Israël. Daarom reisde Door de Wereld gisteren af naar Elburg, waar in de voormalige synagoge, nu Joods Museum Sjoel Elburg, een tentoonstelling van start ging.

Het Joodse kunstenaarsechtpaar Marc de Klijn en Henny van Hartingsveldt openden de expositie 'Volgend jaar in Jeruzalem'. Marc de Klijn is een bekend schilder en zijn levensverhaal kunt u volgende week zaterdag beluisteren in De Verandering.

De expositie, geopend door de Israëlische ambassadeur, zegt het eigenlijk al: Marc en Henny vertrekken naar het Beloofde Land. Een droom gaat in vervulling...

Blanke Ethiopiër

De kerken in Nederland lopen nog steeds leeg, evenals alle andere kerken in Europa. We zijn een zendingsgebied geworden - hoewel, daar hebben we vaak een hard hoofd in. Het Evangelie brengen in een post-christelijke wereld is misschien wel lastiger dan zendeling zijn in bijvoorbeeld Afrika.

Robert-Jan Valster maakte het allebei mee en Door de Wereld sprak hem in zijn nieuwe 'zendingsgebied': Zaandam...

 In de sjoel...

Tentoonstelling 'Volgend jaar in Jeruzalem': van 27 april tot en met 21 september 2013 presenteert Museum Sjoel Elburg recente aquarellen van Marc de Klijn en keramisch werk van Henny van Hartingsveldt.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Joodse wens die elk jaar met Pesach (Joods Pasen) wordt geuit: 'Ba-Shana Ha-Ba'a Be-Jerushalayim', volgend jaar in Jeruzalem. Daarmee wordt uitdrukking gegeven aan de wens van Joden in de diaspora om terug te keren naar hun Beloofde Land. Met hun verhuizing van Kampen naar Israël wordt deze wens voor Marc en Henny werkelijkheid. De tentoonstelling in Museum Sjoel Elburg markeert daarmee een belangrijk moment in hun leven en werk.

Door de Wereld keek even mee over de schouders van Marc en Henny. Klik op de titel boven deze tekst om meer informatie in te winnen op de website van het museum. Een klik op de afbeeldingen laat u een vergroting van de foto zien.

Deel deze uitzending: