HULP BIJ SLUITING TIPPELZONES
Afbeelding van aflevering: HULP BIJ SLUITING TIPPELZONES

HULP BIJ SLUITING TIPPELZONES

De tippelzones sluiten de één na de ander. Maar wat gebeurt er met de vrouwen die daar 'werkten'? En hoe een gepensioneerd museumconservator blij wordt van een boek...

'Uitstappen is zaak van lange adem'

De tippelzones gaan overal in het land dichts. Zo ook in het zuiden van ons land, waar de twee laatste zijn nu dichtgegaan: in Eindhoven in 2011, in Heerlen begin dit jaar. Maar wat gebeurd er met de vrouwen die daar 'werkten'? Het Leger des Heils zet alle zeilen bij om hen te helpen, ook nu donkere bezuinigingswolken boven het programma hangen. 

Door de Wereld nodigde directeur Hans-Martin Don van het Leger des Heils uit voor een gesprek. Onder zijn hoede vallen alle hulpverleningsprojecten van het Leger in Brabant en Limburg. 

(klik voor een vergroting op de foto's)

Een boek voor seculiere leken

Soms gebeurt dat hier, op de redactie. Dan komt er een boek binnen, gestuurd door de uitgever, die natuurlijk hoopt dat je er aandacht aan schenkt. En dan is het zo'n mooi boek, dat je het gewoon niet kunt maken om het links te laten liggen.

Zo'n boek is 'De Bijbel van de Kunst' van uitgeverij Ludion. Het hele Bijbelse relaas, alle verhalen, vertelt aan de hand van kunst. Zo bezien is het de hele christelijke geschiedenis van ons allemaal, vanaf pak 'em beet het jaar 800. 

Maar hoe dat allemaal op u over te brengen? Na rijp beraad besloten we te praten met de oud-conservator van Museum Catharijne Convent in Utrecht, Casper Staal...

(klik voor een vergroting op de afbeelding)


DE BIJBEL VAN DE KUNST

Hoe interpreteerden de oude meesters Bijbelse teksten? En welke religieuze symbolen verborgen zij in hun werken? Alle grote westerse meesters hebben zich laten inspireren door scènes uit het Oude en Nieuwe Testament. Deze Bijbel van de Kunst neemt u mee van de schepping van de wereld tot de hemelvaart van Christus en toont op overzichtelijke wijze hoe de grootste kunstenaars deze religieuze verhalen in beeld brachten, elk op hun eigen, kenschetsende manier.
Dit boek is niet alleen een uitvoerige kunstgids, maar het biedt de hedendaagse lezer en museumbezoeker ook een leidraad waarmee hij religieuze motieven leert te herkennen en de betekenis van talloze bekende en minder bekende schilderijen kan achterhalen.

De Bijbel van de Kunst. Het Oude en Nieuwe Testament in de westerse schilderkunst
door: Chiara De Capoa en Stefano Zuffi
Uitgeverij Ludion, januari 2013
ISBN 9789461300898
Prijs:  € 34,90

Deel deze uitzending: