GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3
Afbeelding van aflevering: GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

We kunnen ons de geschiedenis van het christendom hier in de Lage Landen voorstellen als een vijver waarin stenen worden gegooid. De voortgang van het geloof, de historische ontwikkelingen zijn dan de stenen. Soms grote, die veel deining veroorzaakten. Andere kleiner en na een rimpeling lijken ze verdwenen. In deze derde serie van God in de Lage Landen gaat het over die bewegingen, die ontwikkelingen in de historie van het christelijk geloof hier te lande.

De vraag die zich dan meteen opdringt is deze: wanneer werd die allereerste steen gegooid? Wanneer begon de historie van het christendom hier? Die eerste steen en wie gooide hem? U denkt misschien onwillekeurig aan Willibrord en Bonifatius. Zij zouden het Evangelie in de Lage Landen hebben gebracht. Dan praten we over de jaren na 690 na Christus.

Maar wat blijkt? In onze streken stierven al rond het jaar 300 christenen de marteldood! Dan is het Willibrord-verhaal niet houdbaar. Het christendom kwam hier niet aan land met een boot met de monniken van Willibrord, maar het marcheerde het land binnen. Op de sandalen van Romeinse soldaten. Gaat u mee? Wel in de maat lopen, alstublieft!

Deel deze uitzending: