DE WORTELS VAN ONS GELOOF
Afbeelding van aflevering: DE WORTELS VAN ONS GELOOF

DE WORTELS VAN ONS GELOOF

In deze aflevering van Door de Wereld en Israël op 5 gaan we op pad naar twee plaatsen in het Beloofde Land: Jeruzalem en Qumran. De reden? We gaan ons verdiepen in de wortels van ons geloof...

Beluister hier de uitzending van 'Door de Wereld' en 'Israël op 5' in z'n geheel!

WORTELS VAN ONS GELOOF: DE DODE ZEE-ROLLEN


U heeft vast wel eens gehoord over de Dode Zee-rollen. Een verzameling heel oude fragmenten van Bijbelteksten en Joodse Bijbelcommentaren, die in grotten bij de Dode Zee werden gevonden, verspreid over de jaren 1947 tot 1956.

Er is veel gespeculeerd over wat er allemaal in die rollen zou staan, maar veel onvoorstelbaars is er niet in ontdekt. Wat wel ontdekt werd, is de letterlijke overeenkomst tussen de Hebreeuwse Bijbelteksten van nu en die gevonden werden bij de Dode Zee. Het Woord van God blijkt met grote nauwkeurigheid doorgegeven van generatie op generatie.

Volgende maand, vanaf 9 juli, zijn een heel aantal fragmenten en andere voorwerpen die met de rollen te maken hebben, te zien in een bijzondere tentoonstelling in het Drents Museum in Assen.

Door de Wereld en Israël op 5 werden door het museum uitgenodigd om in Israël het verhaal over de rollen te horen en te zien, samen met de samensteller van de tentoonstelling, professor Mladen Popovic van de Rijksuniversiteit Groningen. Die buitenkans om zo direct kennis te maken met de wortels van ons geloof, lieten we niet aan onze neus voorbij gaan! Professor Popovic wachtte ons op bij het Tempelplein, in de Oude Stad van Jeruzalem...


 

EXTRA: QUMRAN-KENNER ARIËL HERSCHLER LEEST EN ZINGT UIT DE DODE ZEEROLLEN!

Deel deze uitzending: