Monument voor ds. Hegger
Afbeelding van aflevering: Monument voor ds. Hegger

Monument voor ds. Hegger

In deze speciale aflevering een monument voor een bijzonder man: ds. Herman Hegger. Vorige maand overleed hij op 92-jarige leeftijd. In Door de Wereld een aandenken aan een man die voor veel christenen én voor de EO veel heeft betekent.

Op dinsdag 21 augustus overleed ds. Hegger. Een markante stem en een bijzonder gelovige is niet meer. "Tot ziens in de eeuwige heerlijkheid", zei hij onlangs tegen oud-EO-voorzitter en presentator ds. Arie van der Veer bij hun afscheid.

Hoewel hij is heengegaan, spreekt ds. Hegger nog, in tal van boeken die hij heeft nagelaten. Daarvan zijn 'Mijn weg naar het licht', 'Moeder ik klaag u aan', 'Terug naar de levende Christus' en 'Vader ik klaag u aan'. de bekendste.

Bijzonder materiaal uit radiodocumentaire
Oud-collega Koos van Noppen maakte in 2007, samen met anderen, een viertal radio-documentaires over de geschiedenis van de Evangelische Omroep. Met ds. Hegger had hij een gesprek van een uur, met name over het ontstaan van de EO en de rol die Hegger daarbij speelde. De documentaire bevat uniek materiaal, want Koos interviewde alle 'grote mannen' uit het begin: broeder Kits, broeder Van Oostveen, broeder Albert Ramaker en de twee 'kerkelijken': ds. Hegger en ds. Glashouwer. Eén voor één werden ze los van elkaar geïnterviewd. Het materiaal van Koos biedt een unieke inkijk in het ontstaan van de EO, in de onderlinge verhoudingen en in de persoonlijkheden van de grondleggers. Daarom is het waardevol op basis van deze gesprekken een 'in memoriam' te maken bij het overlijden van ds. Hegger.

"Als er iets belangrijks gebeurd is in het leven van ds. Hegger, dan is het wel dat hij milder is geworden. Hij hield wel een ongelofelijke passie, maar dat was milde passie."

Deel deze uitzending: