REIS NAAR DE CHRISTENEN IN SYRIË
Afbeelding van aflevering: REIS NAAR DE CHRISTENEN IN SYRIË

REIS NAAR DE CHRISTENEN IN SYRIË

Exclusief voor Door de Wereld bezocht EO-verslaggever Matthea Vrij de christenen in het oosten van Syrië. En op het Haagse Malieveld wassen christenen elkaar de voeten.

In Door de Wereld op Radio 5 worden vanavond afstanden overbrugt. In Den Haag de afstand van vervreemding en een pijnlijk verleden tussen christelijke kerken. En we overbruggen de afstand tussen ons en de Syrische christenen, samen met Matthea Vrij...

Eenheid op het Malieveld

Verdeeldheid - we constateren het met spijt - is iets wat zo oud is als de kerk zelf. Het verhaal gaat dat er ooit twee christenen samen een Romeinse arena binnenliepen. Daar wachtten de leeuwen op hen. Maar ze weigerden elkaar aan te kijken. Beiden vonden dat de ander het Ware Geloof niet had.
In Den Haag staat vandaag geen arena, maar een tent. Daarin bevinden zich ruim 2000 christenen van elke denkbare denominatie. Het doel? Elkaar vergeving vragen, elkaar erkennen en zelfs elkaar de voeten wassen! En Door de Wereld is op volle sterkte aanwezig: op televisie, radio en internet!

Bij Syrische christenen op bezoek

Syrië, het land waar een keiharde oorlog wordt uitgevochten tussen het regime van president Bashar Assad enerzijds, en het Vrije Syrische Leger anderzijds. Aan de zijlijn, in het oosten van het land, leven Koerden en Assyrische christenen in vrede samen. EO-verslaggever Matthea Vrij bezocht deze orthodoxe christenen. Ze twijfelen: is het de stilte voor de storm, of de rust die voorbode is van een leven in vrijheid

Deel deze uitzending: