GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3
Afbeelding van aflevering: GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

We kunnen ons de geschiedenis van het christendom hier in de Lage Landen voorstellen als een vijver waarin stenen worden gegooid. De voortgang van het geloof, de historische ontwikkelingen zijn dan de stenen. Soms grote, die veel deining veroorzaakten. Andere kleiner en na een rimpeling lijken ze verdwenen. In deze derde serie van God in de Lage Landen gaat het over die bewegingen, die ontwikkelingen in de historie van het christelijk geloof hier te lande.

TERUG NAAR AF: SECULARISATIE IN DE LAGE LANDEN

Weet u het nog? In de vorige aflevering gingen we naar Amsterdam, de stad van het Réveil, de bekende opwekkingsbeweging uit de 19e eeuw. In onze reis langs de grote bewegingen uit de geschiedenis van het christelijk geloof in de Lage Landen, rest ons nog één grote beweging. Niet een rimpeling die het geloof zelf maakte in de vijver van de geschiedenis, maar een golf die over het christendom heenspoelde als een tsunami: de secularisatie. Terugkijkend moeten we eigenlijk zeggen dat de twee wereldoorlogen de breuklijn vormen tussen het christelijke Europa ervóór en de ontkerkelijking van erna.

Die ontkerkelijking was echt nog niet zo zichtbaar in 1945, toen Nederlanders en Vlamingen zich aan de wederopbouw zetten van de Lage Landen. Nog in de vijftiger jaren worden in Nederlandse steden nieuwbouwwijken uit de grond gestampt en in elke wijk verrijst ook een kerk - soms meerdere. Maar al in de jaren zestig worden de eerste kerken gesloten en gesloopt. De leegloop van de kerken is begonnen.

Deze laatste rimpeling, de meest recente beweging die de kerk aangaat, vormt het onderwerp van vanavond. Ooit brachten de Romeinse soldaten het geloof hier, later gevolgd door Willibrord en Bonifatius. De eeuwen van de christelijke Lage Landen braken aan. Nu wordt de boekrol van deze geschiedenis, om zo te zeggen, weer toegerold en gesloten. Het einde van de kerk in onze landen bij de zee lijkt begonnen...

 

Deel deze uitzending: