GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3
Afbeelding van aflevering: GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

GOD IN DE LAGE LANDEN - serie 3

We kunnen ons de geschiedenis van het christendom hier in de Lage Landen voorstellen als een vijver waarin stenen worden gegooid. De voortgang van het geloof, de historische ontwikkelingen zijn dan de stenen. Soms grote, die veel deining veroorzaakten. Andere kleiner en na een rimpeling lijken ze verdwenen. In deze derde serie van God in de Lage Landen gaat het over die bewegingen, die ontwikkelingen in de historie van het christelijk geloof hier te lande.

CONTRA DE REFORMATIE: HOE DE FRANSE HUGENOTEN HIER KWAMEN

In de vorige aflevering van 'God in de Lage Landen' werd duidelijk dat de periode van Reformatie en vrijheidsstrijd in de Nederlanden een enorme steen in de vijver van onze geschiedenis is geweest, een steen die veel deining veroorzaakte.

Maar de Reformatie veroorzaakte ook de volgende steen die de vijver inging en wilde rimpels teweegbracht: de Contrareformatie. Net als de Reformatie een beweging van Europees formaat. Een stad als Antwerpen werd er zwaar door gestempeld. En tienduizenden Franse protestanten stroomden de vrije Republiek der Zeven Vereningde Nederlanden binnen...

Deel deze uitzending: