DE PAUS ALS BREEKBAAR MENS
Afbeelding van aflevering: DE PAUS ALS BREEKBAAR MENS

DE PAUS ALS BREEKBAAR MENS

Afgelopen maandag verraste paus Benedictus XVI iedereen door zijn aftreden bekend te maken. In de Nederlandse media werd tamelijk hard afgerekend met de Duitse paus, die 'brokkenpaus' werd genoemd. In Door de Wereld een terugblik op het pontificaat met Leo Fijen, hoofd van Omroep RKK. Verder een tocht door Goedereede met de auteur van een boek over een heks...

MEDEDELING: BELUISTER HIER DE ONBESCHADIGDE AUDIO VAN DE GEHELE UITZENDING !

TERUGBLIK OP BENEDICTUS MET LEO FIJEN

Wat hebben de bijna acht jaar van het pontificaat van Benedictus XVI te betekenen gehad? Hij wordt verguisd als 'aartsconservatief' en 'brokkenpaus', maar eigenlijk is aftreden heel modern. En het misbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk valt Benedictus niet aan te rekenen, maar Westerse media houden hem er wel verantwoordelijk voor. Tegelijk dragen seculiere kranten mogelijke opvolgers aan, mannen die het beste geschikt zouden zijn, vergezeld van wensenlijstjes.

Om de paus kan blijkbaar niemand heen. In Door de Wereld een gesprek met Omroep RKK-hoofd Leo Fijen over paus Benedictus XVI. 

(Als u op de foto's klikt, krijgt u een vergroting te zien)


OOK DE REFORMATIE LIET EEN BRANDSTAPEL ROKEN...

Vorig jaar kwam zijn boek uit, een grote historische roman die zich afspeelt in Goedereede. Leendert van Wezel is verbaast over de belangstelling die er blijkt te bestaan voor 'Nynke'. Nynke, de hoofdpersoon uit het boek, is een heks en ze eindigt op de brandstapel in een stad die kort na Den Briel overging naar de Prins van Oranje en de 'nieuwe leer' van de Reformatie.

Geen fraai onderwerp en geen boek wat lezers met een reformatorische achtergrond speciaal zou aantrekken. Toch is er nu al een tweede druk. De auteur gist naar de oorzaak, maar Door de Wereld duikt het verhaal in, in het Goedereede van 2013, samen met Van Wezel. Misschien is het de intrigerende geschiedenis zelf die de belangstelling verklaard... 


Nynke - tweede druk

In het jaar 1585 startte de baljuw van het stadje Goedereede een proces tegen Nynke Dimmensdochter. Haar werd hekserij en heulen met de duivel ten laste gelegd. Stadsgenoten getuigden tegen deze vermeende heks, deskundigen werden geraadpleegd, en in december 1585 velde de baljuw het vonnis in dit heksengericht. 

Nynke werd al jaren met argusogen gevolgd door haar stadsgenoten. Al vaker en eerder hadden ze haar uitgemaakt voor heks. Maar wat maakte dat het ook werkelijk tot een vonnis kwam? Welke dreiging ging er uit van die eenzame weduwe?
Nynke is het beklemmende verhaal van een vrouw die langzaam maar zeker verstrikt raakt in een web van verdenking, jaloezie en kwaadsprekerij. Een volksgericht? Of was er toch meer aan de hand?

Leendert van Wezel (1970) publiceerde diverse jeugdboeken en een aantal novelles.

Boekgegevens: 

Nynke. Een moedige vrouw raakt verstrikt in de netten van een bijgelovige volksgemeenschap

door: Leendert van Wezel

Uitgeverij: Mozaïek (2012)

ISBN: 9789023994145

Prijs: € 19,90

Deel deze uitzending: