Daniel Wayenberg
Afbeelding van aflevering: Daniel Wayenberg

Daniel Wayenberg

Daniel Wayenberg, pianist en componist. Foto: Andy Doornhein

Daniël Wayenberg wordt in 1929 geboren in Parijs. Zijn moeder, Marguerite Berson was een professioneel violiste. Zij ontdekte bij Daniël al op jonge leeftijd dat hij een absoluut gehoor heeft. Op zevenjarige leeftijd treedt Wayenberg voor het eerst in het openbaar op als pianist. 

Als componist schreef hij onder meer het ‘Ballet Solstice’ (1955), ‘Concerto pour 5 instruments á vent et piano’ (1958), de ‘Sonate voor viool en piano’ (1966), de tweedelige Symfonie ‘Capella’ voor groot orkest met 15 koperblazers en slagwerk (1973) en het ‘Concerto pour 3 pianos et orchestre’ (1974). In 1949 won hij de Grand Prix de la Ville de Paris, als jongste van alle deelnemers aan het Concours Marguerite Long-Jacques Thibaud.
Zijn grammofoonplaten (met werken van Brahms, Ravel, Gershwin, Jolivet en Rachmaninoff) werden verschillende malen met de ‘Grand Prix du Disque’ bekroond. In 1962 werd hij onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor Nederland in het buitenland en in 1967 kreeg hij in Frankrijk de onderscheiding ‘Chevalier des Arts et des Lettres’. In 1985 werd hij benoemd tot docent piano aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 1994 -Wayenberg is dan 65 jaar- afscheid neemt en de Erasmusspeld ontvangt van burgemeester Bram Peper.

Deel deze uitzending: