John Appel
Afbeelding van aflevering: John Appel

John Appel

John Appel, documentairemaker

John is geboren in het Westfriese dorp Wognum, maar hij heeft gedurende zijn hele schooltijd in de Bollenstreek gewoond (Lisse).

Op zijn 18e verhuisde hij naar Amsterdam om Klassieke Talen te gaan studeren. Het vooruitzicht om leraar Latijn of Grieks te worden stond hem niet aan. Hij koos een nieuwe studie: Filmacademie (documentaire en camera).
Na de Filmacademie begon hij als cameraman, maar geleidelijk aan is hij zich gaan richten op het regisseren van documentaires. Hij is vooral gefascineerd door, zoals hij het omschrijft ‘de dramatiek van het alledaagse’. Bijzondere en ontroerende verhalen over gewone mensen.

Zijn eindexamenfilm ‘Radio Danielle’ (bekroond met de prijs voor de Beste Eindexamen film) is hiervan een voorbeeld. Zijn eerste bioscoopdocumentaire is ‘Johnny Meijer’ (1993), over de gelijknamige Jordanese accordeonvirtuoos. Deze film beschouwt hij als een voorloper van ‘André Hazes, zij gelooft in mij’ (1999). Deze film won o.a. de Joris Ivens Award op het IDFA en is de meest succesvolle bioscoopdocu van de afgelopen 60 jaar.
Eens in de drie jaar maakt hij een lange bioscoopdocumentaire. Bijv. ‘The Last Victory’ (2003), bekroond met twee Gouden Kalveren en genomineerd voor Beste Europese Documentaire, ‘The Player’ (2009), bekroond als Beste Ned. Film op het IDFA, en meest recent ‘Wrong time wrong place’ (2012), de openingsfilm van het afgelopen IDFA.

De laatste 10 jaar is hij zich – naast het maken van films – ook gaan toeleggen op het begeleiden van jonge filmmakers in binnen- en buitenland. Zo reist hij regelmatig naar het Midden-Oosten om beginnende filmmakers uit die regio te begeleiden. Ook wordt hij wereldwijd uitgenodigd om masterclasses te geven.
Zijn motto is: ‘Wat je niet ziet, dat mis je niet’.

John is getrouwd en hij heeft een dochter van bijna 11 jaar.
Deel deze uitzending: