Pieter Broertjes
Afbeelding van aflevering: Pieter Broertjes

Pieter Broertjes

Pieter Broertjes, Burgemeester van Hilversum

Pieter Izak Broertjes (Den Haag, 20 september 1952) is een Nederlands journalist en bestuurder. Sinds 1 juli 2011 is hij namens de PvdA burgemeester van Hilversum. Voorheen was hij hoofdredacteur van de Volkskrant.

Pieter Broertjes studeerde Sociale wetenschappen met als specialisaties ontwikkelingseconomie en arbeidssociologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht.

Na zijn studie trad Broertjes in 1979 in dienst bij de Volkskrant als sociaal-economisch redacteur. Vanaf 1987 tot en met 1990 was hij chef sociaal-economische redactie, om vervolgens tot 1995 de post van adjunct-hoofdredacteur te vervullen. Sinds 1995 was Broertjes, als opvolger van Harry Lockefeer, de hoofdredacteur. Naast zijn functie bij de Volkskrant was Broertjes tot april 2006 voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Op 1 juli 2010 stopte Broertjes als hoofdredacteur en nam hij afscheid van de Volkskrant. Hij werd als hoofdredacteur opgevolgd door Philippe Remarque.

Het bekendste item waarmee Broertjes in de publiciteit is gekomen zijn de vertrouwelijke gesprekken die hij en Jan Tromp voerden met Prins Bernhard. Verslagen daarvan werden na het overlijden van de prins in 2004 gepubliceerd.

Op 23 maart 2011 droeg de gemeenteraad van Hilversum hem voor als burgemeester van de mediastad, als opvolger van Ernst Bakker. Het kabinet-Rutte stemde op 27 mei 2011 in met de benoeming, en op 1 juli 2011 ging zijn burgemeesterschap in.

 

 

Deel deze uitzending: