Arthur Japin
Afbeelding van aflevering: Arthur Japin

Arthur Japin

Arthur Japin, schrijver Foto: Hermien Lam


Arthur Japin is tegenwoordig een van de meest populaire schrijvers die Nederland kent. Veel mensen weten echter niet wat er nog meer achter deze persoonlijkheid schuil gaat. Wist u bijvoorbeeld dat hij ook toneel speelde?

Arthur Japin werd geboren op 26 Juli 1956 te Haarlem. Hij bezocht het Gymnasium en studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam. Daarna ging hij naar de kleinkunstacademie, waar hij in 1982 afstudeerde.
Arthur schreef verschillende filmscenario’s. Hij speelde ook diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Hij zong zelfs een kleine rol bij de Nederlandse Opera. Maar hij stopte met acteren en begon te schrijven.

Hij schreef diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms en hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel Magonische verhalen. Zijn echte doorbraak was met het boek De zwarte met het witte hart, deze werd wereldwijd vertaald en bezorgde hem internationale bekendheid. Daarna volgde nog een verhalenbundel genaamd De vierde wand en vele romans zoals De droom van de leeuw, Een schitterend gebrek, het boekenweekgeschenk De grote wereld, De overgave, Zoals dat gaat met wonderen en Vaslav.

Arthur Japin is een populaire schrijver in Nederland. Zo’n miljoen boeken van hem gingen over de toonbank. Wanneer vertalingen, verhalenbundels en de Boekenweekgeschenken worden meegerekend ligt dat aantal zelfs al boven de twee miljoen. Arthur Japin heeft al vele bekroningen gekregen op zijn werk. Voor Een schitterend gebrek ontving hij bijvoorbeeld de Librisprijs 2004, en voor zijn boek De overgave de NS Publieksprijs 2008. Dit zijn slechts een aantal van zijn vele bekroningen.Deel deze uitzending: