Leef je Geloof
Afbeelding van aflevering: Leef je Geloof

Leef je Geloof

In deze allerlaatste Leef je Geloof staat het thema 'armoede' centraal. Wat doet armoede met je? Welke roeping ligt daar voor christenen? En wat mag het ons kosten? Te gast zijn Hans en Rietje van der Lee, Sjaak en Clara Sies en Jan Wolsheimer. En om 13.30 de laatste Andries Radio.

De Rotterdammers Sjaak en Clara Sies raakten na het faillissement van hun bedrijf in de bijstand. Ze gingen door een diep dal, maar staken ook de handen uit de mouwen met de stichting Minusplus. Daarmee zorgden ze dat spullen die beter bedeelden over hadden, bij de armen terecht kwamen. Kort daarna ontdekten ze het concept van de voedselbank, dat ze in Nederland met groot succes introduceerden. Dankzij de voedselbank hebben vele duizenden Nederlanders die niet rond kunnen komen, tóch voldoende te eten.

Sjaak en Clara vertellen hoe het is om zelf van de ene op de andere dag arm te worden. Wat doet armoede met een mens?

Hans en Rietje van der Lee besloten al vroeg in hun huwelijk dat ze Jezus wilden volgen. Wat dat hen ook zou kosten. Dat verlangen bracht ze in Amsterdam, waar ze onder drugsverslaafden werkten, in Thailand en Kenia, en uiteindelijk in de sloppenwijken van Jakarta. Daar woonden ze met de allerarmsten samen. Maar de prijs bleek te hoog: ze keerden na 1,5 jaar weer terug. Hans zet het werk in Jakarta nu vanuit Nederland voort.

Van Hans en Rietje horen we over armoede in de derde wereld. Wat kunnen christenen daar betekenen voor de allerarmsten? Heeft het zin?

Evangelisch voorganger Jan Wolsheimer legde eind vorig jaar een aantal weken alles neer om de asielzoekers in de Vluchtkerk te kunnen dienen. Dat zij grote risico's nemen om in Nederland te komen, komt ook voort uit de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld. Wolsheimer raakte geïnspireerd door het leven van priester Frans Horsthuis, die zonder geld leeft. Ook Wolsheimer leeft vanuit het verlangen om Jezus te volgen, en om de economie van 'meer' in te ruilen voor Gods economie van 'genoeg'.

Jan vertelt hoe hij betrokken is bij armen en kwetsbare mensen om hem heen. En hoe wij daar zelf op een praktische manier iets in kunnen betekenen.

Met een fragment van de Family7 Oudejaarsconference van Rob Favier rond 12:55.

En om 13.30 is Mirjam van der Vegt te gast in Andries Radio

Presentatie: Maarten Hagg

Deel deze uitzending: