Afslag UMC Utrecht (1)

Afslag UMC Utrecht (1)

De 9-jarige Desney heeft een open ruggetje. Hierdoor ligt ze veel in het ziekenhuis. Menno heeft Osteogenesis Imperfecta, waardoor zijn botten heel broos zijn. Meneer Van der Heijde moet een operatie ondergaan vanwege een tumor aan zijn alvleesklier.

In de eerste aflevering van Afslag UMC Utrecht maakt Manuel kennis met de 25-jarige Menno. Hij heeft een zeldzame afwijking, Osteogenesis Imperfecta geheten, waardoor zijn botten heel broos zijn en vele malen sneller breken dan bij andere mensen. Menno heeft dus al tientallen keren iets gebroken. En dan kan je misschien beter niet gaan stagediven tijdens een concert… Maar dat is juist wat de ondernemende Menno wél deed. Zodoende belandt hij voor de zoveelste keer met een breuk op de spoedeisende hulp. Inmiddels is de breuk aan het genezen en samen met Manuel gaat Menno langs gipsverband meester en orthopedisch chirurg om te kijken of het gips er voor deze keer af mag.

Manuel ontmoet ook meneer Van der Heijde, die een grote operatie moet ondergaan vanwege een tumor aan zijn alvleesklier. Het is erop of eronder bij deze vorm van kanker, dus de operatie is heel spannend voor zowel de patiënt als ook voor het artsenteam dat de ingreep uitvoert.

Tijdens de operatie menen de chirurgen uitzaaiingen op de lever te zien. Een echo moet duidelijkheid brengen, want als er inderdaad uitzaaiingen zijn heeft verder opereren geen zin meer.

De negenjarige Desney heeft Spina Bifida, oftewel een open ruggetje. Hierdoor ligt Desney bijna de helft van het jaar in het ziekenhuis en moet ze haar geliefde herdershond Boris heel vaak missen. Desney heeft hier veel verdriet van. Maar er wacht haar een verrassing. In het Universitair Medisch Centrum Utrecht is het namelijk onder bepaalde omstandigheden mogelijk om je huisdier op bezoek te krijgen – en dat is precies wat de dolblije Desney overkomt…

Deel deze uitzending: