Afslag UMC Utrecht (13)

Afslag UMC Utrecht (13)

De 8-jarige Djara heeft al jarenlang problemen met haar blaas. Samen met haar ouders bezoekt ze daarom de incontinentiepoli voor een belangrijke test.

Djara is acht jaar oud en ze heeft al jarenlang problemen met haar blaas. Het lukt maar niet om haar plas goed op te houden. Er wordt in eerste instantie gedacht dat dit komt door verstoppingen in haar darmen, iets waar Djara vanaf haar geboorte al last van heeft. Maar een paar jaar later is het probleem er nog steeds. Djara en haar ouders zijn ten einde raad.

Daarom komen ze naar de incontinentiepoli van het Wilhelmina Kinderziekenhuis voor een belangrijke test. Djara hoopt eindelijk van haar vervelend incontinentieprobleem af te komen. Presentatrice Mirjam Bouwman loopt tijdens dit bezoek met haar mee.

De 62-jarige Henk Claasen lijdt aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose). Bij deze tot nu toe ongeneselijke ziekte worden signalen vanuit de hersenen steeds minder goed aan de spieren doorgegeven. Mensen met ALS overlijden uiteindelijk aan steeds toenemende spierzwakte.

Drie jaar geleden werd Henk geconfronteerd met de eerste symptomen, een jaar later werd bij hem de zware diagnose gesteld. Omdat hij inmiddels veel moeite heeft met kauwen en slikken wordt in het UMC Utrecht een zogeheten PEG-Sonde bij Henk geplaatst. Dit is een voedingssonde die via de buikwand rechtstreeks naar de maag gaat, en waardoor Henk gevoed kan worden.

Er is nog geen goede behandeling voor ALS. Henk Claasen doet daarom mee aan een patiëntgebonden geneesmiddelenonderzoek met lithium. Het lithium lijkt een vertraging in het verloop van de ziekte teweeg te brengen. Dit komt doordat het opruimingsproces van het eiwit wordt geactiveerd. Dit eiwit zorgt voor ernstige klachten omdat het zich ophoopt in de zenuwcellen van ALS-patiënten.

Mirjam krijgt te zien hoe op de operatiekamer met behulp van een robot gecompliceerde ingrepen worden uitgevoerd. De chirurg staat hierbij niet meer aan de operatietafel maar bedient de robot op afstand. Door het inzetten van de robot duurt de operatie langer dan bij een grote buiksnede maar de patiënt herstelt stukken sneller en mag dus over het algemeen ook veel sneller naar huis.

Deel deze uitzending: