Afslag UMC Utrecht (14)

Afslag UMC Utrecht (14)

Mirjam ontmoet in deze aflevering de vijf weken oude Ymke en haar ouders. De kleine Ymke moet een operatie ondergaan om haar lever te kunnen behouden.

Stemafwijking
De 37-jarige Aliefka heeft een ziekte die haar stem ernstig aantast; spamodische disfonie. Twaalf jaar geleden werd Aliefka van de ene op de andere dag geconfronteerd met deze ingrijpende stemafwijking. Aan haar droomcarrière als advocate komt abrupt een einde. In een eerdere aflevering zagen we hoe Aliefka botox-injecties direct in haar stembanden kreeg. Hierdoor raken deze lichtjes verlamd waardoor de spanning in de stemband verdwijnt en Aliefka hopelijk weer makkelijker kan praten. Zal het nu – een paar weken na de behandeling – beter met haar gaan? Aliefka is voor controle terug op de KNO-poli.

Erfelijke sferocytose
De 13-jarige Pieter verblijft op de afdeling Kikker van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Pieter heeft erfelijke sferocytose. Bij deze ziekte leven de rode bloedcellen veel korter dan normaal. Hierdoor heeft Pieter enorme bloedarmoede en is hij constant vermoeid. Boosdoener is de milt die de rode bloedcellen te vroeg afbreekt, omdat ze niet normaal van vorm zijn: ze hebben een ronde kogelvorm in plaats van een soort 'beschuitvorm'. Pieter heeft een PowerPoint presentatie over zijn ziekte gemaakt zodat hij op school beter uit kan leggen wat hem nou eigenlijk mankeert. Nu wordt hij geopereerd en zijn milt wordt in het geheel verwijderd.

Reanimatiecursus
En Mirjam leert tijdens een reanimatiecursus hoe je moet handelen als iemand een acute hartstilstand heeft. Ze oefent onder meer het werken met een mobiele defibrillator, oftewel een AED. Dit apparaat kan –mits goed bediend – iemands leven redden. Om in aanmerking te komen voor het certificaat Basic Life Support moet Mirjam alle handelingen met het AED apparaat zelfstandig kunnen uitvoeren. Dus het is oppassen geblazen tijdens de cursus als Mirjam wil slagen.

Deel deze uitzending: