Afslag UMC Utrecht (17)

Afslag UMC Utrecht (17)

Bij de zevenjarige Lilylou werd twee jaar geleden Fanconi-anemie vastgesteld. Deze genetische ziekte zorgt dat er onvoldoende bloedcellen worden aangemaakt.

Beschadigde zenuw

Olaf Kruitbos is vijfentwintig jaar oud. Al sinds negen jaar heeft hij niet meer kunnen glimlachen omdat een behandeling tegen kanker destijds een zenuw in zijn gezicht heeft beschadigd. Vandaag zal plastisch chirurg Dr. Schellekens een reconstructie-operatie in het gezicht van Olaf uitvoeren om hem weer aan een glimlach te helpen. In een eerdere operatie werd een zenuw uit Olaf’s been in zijn gezicht geplaatst. Deze zenuw moest eerst goed aangroeien. Inmiddels is dat gelukt en nu kan een spier uit het been worden gehaald en vervolgens in het gezicht van Olaf worden geplaatst. Zenuw en spier zullen dan met elkaar worden verbonden waardoor Olaf hopelijk op niet al te lange termijn weer kan glimlachen.

C.O.P.D.

En Mirjam maakt kennis met de 45-jarige Patricia. Ze lijdt aan een ernstige vorm van de longziekte C.O.P.D. en is in het ziekenhuis voor een reeks onderzoeken om in aanmerking te komen voor longtransplantatie. Er worden onder meer scans gemaakt van haar longen, en Patricia moet een inspanningstest ondergaan. En dat valt niet mee voor iemand die al na een paar meter lopen naar adem moet snakken.

Deel deze uitzending: