Afslag UMC Utrecht (18)

Afslag UMC Utrecht (18)

In deze aflevering moet baby Lenthe een ingewikkelde operatie ondergaan. Ze werd geboren met verkeerd aangelegde nieren en urinewegen.

Operatie aan de nieren

Vandaag zal Lenthe worden geopereerd. Tijdens de operatie scheiden de chirurgen haar derde, rudimentaire nier van de normaal functionerende rechternier. De slecht aangelegde nier werkt niet maar heeft wel een eigen urineleider naar de blaas. Deze is erg wijd en loopt door tot in de plasbuis - wat tot ontstekingen kan leiden. Ook werkt het ophoudmechanisme van blaas en plasbuis niet goed. Vandaag zal daarom de derde nier plus urineleider verwijderd worden, en zal er een deel van de blaas worden gereconstrueerd. Een spannende dag voor Lenthe en haar ouders.

Gezwel

Bij Ronald Batenburg is twaalf jaar geleden het bovenbeen bestraald vanwege een goedaardig gezwel. Hij is vervolgens jarenlang klachtenvrij geweest en heeft goed kunnen functioneren.

Maar een paar jaar geleden kreeg Ronald alsnog uitvalverschijnselen in zijn bestraalde been. Door die bestraling werken de zenuwen in zijn voet niet meer goed en is Ronald’s enkel scheef gaan staan. Kortgeleden werd hij daarom geopereerd aan zijn voet maar de operatiewonden helen slecht. Ronald komt voor controle naar de wondpoli.

Leukemie

En in het Wilhelmina Kinderziekenhuis praat Mirjam met de twaalfjarige Eline die al bijna twee jaar chemokuren krijgt omdat ze leukemie heeft. Eline laat Mirjam haar ketting met ‘kanjerkralen’ zien - voor elke prik en voor elke behandeling één kraaltje. Haar ketting is ondertussen meters lang.

Elke week heeft Eline een afspraak bij de fysiotherapeut. Omdat ze door haar ziekte en de bijwerkingen van de zware medicijnen minder sterk is en snel vermoeid raakt, is het belangrijk dat ze aan haar conditie werkt. En ondanks dat het trainen haar zwaar valt zet Eline door.

Deel deze uitzending: