Afslag UMC Utrecht (20)

Afslag UMC Utrecht (20)

De negenjarige Dylan heeft een aangeboren miltafwijking waardoor hij regelmatig met hoge koorts in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Verwijderen milt
Een eerdere bloedtransfusie hielp niet en daarom is samen met de internist besloten tot het verwijderen van de milt. Vandaag is het zover en wordt Dylan geopereerd. Vroeger moest er bij dit soort operaties een grote snee onder de ribbenboog worden gemaakt. Tegenwoordig kan de milt verwijderd worden met behulp van een kijkoperatietechniek waarbij met buisjes en kleine incisies wordt gewerkt. Hierdoor heeft Dylan straks minder pijn en een kleinere kans op littekenvorming. Ondanks dat de operatietechniek verfijnder is blijft het een spannende dag voor Dylan en zijn ouders.

Reuma
Mirjam ontmoet Naomi Kok die al tien jaar lang leeft met de beperkingen van reuma. Vandaag is ze voor het laatst in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Omdat ze onlangs achttien is geworden moet Naomi afscheid nemen van haar vertrouwde kinderarts. De overgang van het kinderziekenhuis naar een volwassen ziekenhuis is voor de jonge patiënten die hier mee te maken krijgen vaak groot. Om de overgang voor Naomi zo soepel mogelijk te laten verlopen bestaat er daarom in het WKZ de reumatransitie-poli.

Co-schappen
En derdejaars student geneeskunde Rutger loopt co-schappen op de interne afdeling. Voor hem is dit een eerste, spannende kennismaking met patiënten en toekomstige collega’s.

Deel deze uitzending: