Afslag UMC Utrecht (15)

Afslag UMC Utrecht (15)

In deze aflevering krijgt de zes weken oude Femke een gehooronderzoek. Enkele dagen na haar geboorte werd bij haar ernstig gehoorverlies vastgesteld.

Femke heeft een oudere zus, Lotte, die ook al vroeg hoortoestellen nodig had. Lotte is inmiddels 3,5 jaar oud en vanaf haar geboorte steeds meer slechthorend geworden. Omdat na twee jaar de gehoorapparaten onvoldoende hielpen kreeg Lotte een gehoorimplantaat. De ouders hopen nu in het geval van Femke duidelijkheid te krijgen of ze mogelijk nog eerder een implantaat nodig heeft dan Lotte, zodat haar spraak en taalontwikkeling geen gevaar lopen.

Oogmelanoom

Op de afdeling nucleaire geneeskunde van het UMC Utrecht gaat Mirjam langs bij de ernstig zieke Sjoerd de Vries. De 55-jarige Sjoerd vecht tegen de verwoestende gevolgen van kanker. Twee jaar geleden werd bij hem een oogmelanoom geconstateerd; een kwaadaardig gezwel in het oog. Niet veel later vond men uitzaaiingen in de lever. Opereren kon op dat moment niet meer omdat de lever al volledig aangetast was. Om zijn leven mogelijk toch nog iets te rekken heeft Sjoerd besloten om mee te doen aan een nieuwe therapie: radio-embolisatie. Dit is een vorm van inwendige bestraling waarbij via een katheter in de leverslagader radioactieve bolletjes richting de tumor worden gespoten. We volgen de behandeling en Mirjam praat met Sjoerd over zijn ziekte.

Sydroom van Down

En bij de negenjarige Daan wordt een gaatje in het hersenvlies gedicht. Hij heeft het Syndroom van Down en heeft al van jongs af aan last van infecties in het oor. Door de kleine opening in Daan’s hersenvlies sijpelt hersenvocht naar buiten. Terwijl de chirurgen op de OK het gat proberen te sluiten wachten de ouders van Daan in spanning af.

Deel deze uitzending: