Pakistaanse christenen onder druk

Pakistaanse christenen onder druk

Pakistaanse christenen protesteren. Lied van Johannes de Heer blijft klinken. Christa Rosier: opgegeven door artsen, toch vertrouwen op God.

In deze uitzending van Door de Wereld is er aandacht voor de lastige situatie van christenen in Pakistan. Andries praat hierover met Joël Voordewind. We blikken terug op Johannes de Heer: wat was zijn invloed op het protestantse geloofsleven? Ook vertelt Christa Rosier haar verhaal: onlangs werden uitzaaiingen van kanker bij haar geconstateerd. Hoe blijft zij hopen op God?

Johannes de Heer: vernieuwer van geloof

Nog dagelijks worden zijn liederen gezongen in kerken en huisgezinnen. Zijn invloed op het protestantse geloofsleven in de twintigste eeuw is onuitwisbaar. We hebben het over Johannes de Heer: vorige week woensdag was het vijftig jaar geleden dat deze evangelist overleed. De Heer (1866-1961) is vooral bekend geworden door de uitgave van evangelische liederen in de naar hem genoemde zangbundel. Daarvan zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Ook was hij grondlegger van de vereniging Het Zoeklicht, die de naderende wederkomst van Christus predikt.

 

Door de Wereld blikt terug en gaat op zoek naar oude herinneringen aan de evangelist. Zanger Ernst Daniël Smid en omroepbestuurder Jan Slager zijn grootgebracht met liedjes van Johannes de Heer en vertellen hun verhaal.

Christa Rosier: "Ik had duizend vragen"

Hoe sta je in het leven als je bent opgegeven door artsen? Oud EO-omroepster en kunstschilder Christa Rosier verloor haar zoon aan een vreselijke ziekte en is nu zelf ongeneeslijk ziek verklaard. Al sinds 2005 vecht zij tegen borstkanker. Onlangs werden bij haar uitzaaingen gevonden en lijkt het afscheid nabij. Desondanks lijkt God een niet te missen, natuurlijke rol te spelen in haar leven en in dat van haar gezin. Hoe blijft zij in deze moeilijke situatie toch hopen op God? Mirjam Bouwman bezocht haar voor misschien wel een laatste keer.

Christenen in Pakistan onder druk

Christenen in Pakistan komen steeds verder onder druk te staan. In het land kunnen mensen zich alleen legaal bekeren tot de islam. Extremistische moslims gebruiken de controversiële blasfemiewet regelmatig om gewelddadig op te treden tegen religieuze minderheden. Daarnaast wordt deze wet misbruikt om christenen onder druk te zetten om moslim te worden. Vorige maand werd Shabbaz Bhatti vermoord. Hij was de enige christelijke minister in de regering van Pakistan. Afgelopen maandag werden twee christenen voor hun kerk doodgeschoten.

 

Omdat de Pakistaanse overheid weinig moeite doet om de moordenaars te pakken te krijgen, organiseerden Pakistaanse christenen in Nederland een vredestocht in Den Haag. Door de Wereld liep mee met deze 'Peacewalk'. Andries praat in de studio verder met Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Deel deze uitzending: