Kerk biedt troost na drama in Alphen

Kerk biedt troost na drama in Alphen

Een week na de schietpartij: kerken Alphen bieden hulp. Actrice Hanna Verboom bij daklozen in LA. Paasverhaal in een modern jasje.

In deze uitzending van Door de Wereld: een week na de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Wat is de impact van zo'n drama? Wat kunnen christenen betekenen voor de slachtoffers, omstanders en nabestaanden van de ramp? Daarnaast nemen we een kijkje bij de voorbereidingen van een eigentijdse passion in Gouda, vol bekende popmuziek en Nederlandse artiesten. Ook bezoeken we de Nederlandse actrice Hanna Verboom, die twee maanden lang tussen daklozen in Los Angeles leeft.

Pastorale zorg voor Alphenaren

Honderd kogels werden er afgevuurd. Zes mensen kwamen om en de schutter pleegde zelfmoord. Het is precies een week geleden dat er zich in Alphen aan de Rijn een drama afspeelde. Aanstaande woensdag is de grote herdenking, maar deze hele week waren er al momenten voor bezinning. Door de Wereld bezocht vrijdagavond de gebedsdienst van vier van de kerken in Alphen.

 

Andries praat in de studio verder met ds. Meindert Burema en zijn vrouw ds. Herma Kamphuis. Ze zijn beiden voorgangers in kerkelijk centrum De Bron, pal naast het winkelcentrum waar het drama zich afgelopen zaterdag voltrok. Beide voorgangers bieden pastorale hulp aan de Alphenaren. Wat doen christenen als er zo'n drama gebeurt? Hoe kan God helpen bij al dit verdriet?

Eigentijdse Passion

Het is bijna Pasen. Door het hele land klinken passies die op zeer verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo ook in Gouda, waar op witte donderdag een eigentijdse passie zal plaatsvinden, georganiseerd door de EO, RKK, PKN, Rooms-Katholieke Kerk en het NBG. Bekende Nederlandse artiesten spelen het verhaal van Jezus' dood en opstanding. Bedoeld voor jong en oud, gelovig of niet gelovig, om te laten zien dat Pasen zoveel meer is dan een lentefeest met chocolade-eieren. Door de Wereld neemt een kijkje bij de voorbereidingen.

Hanna Verboom: Get It Done!

De christelijke actrice Hanna Verboom groeide op in Afrika als dochter van ontwikkelingswerkers. Ze kreeg te smaak zelf ook te pakken en ontwikkelde 'Get It Done', een platform voor, door en rondom kleinschalige, lokale ontwikkelingsprojecten. Het online platform manifesteert via sociale netwerken waar iedereen met een idee voor een project terecht kan. Het project kan gemakkelijk verspreid worden via bijvoorbeeld Hyves of Facebook.

 

Door de Wereld volgt Hanna Verboom tijdens haar bezoek aan 'The Jonah Project', een project voor daklozen in Los Angelos. LA is de daklozenhoofdstad van Amerika: meer dan 100.000 mensen leven hier zonder dak boven hun hoofd. Hanna zet zich in om daklozen lessen en hulpverlening aan te bieden om hun leven terug op de rails te zetten. Hoe komt Hanna hier terecht, wat is haar motivatie om dit te doen, en wat wil ze bereiken? Een portret van een 'bewogen' actrice.

Deel deze uitzending: