'Er zullen wonderen gebeuren!'

'Er zullen wonderen gebeuren!'

Wonderdiensten in Afrika. Programmamaker Timo Gerritsen volgt massa-evangelist en voormalig bakkersknecht David de Vos. En Rudolf Setz is in Londen om te kijken hoe je een succesvolle kerk kan planten. Mirjam reisde met hem mee.

Hoe wonderen mensenmassa's trekken

"David koos voor een evangelisatiecampagne in de stad Tabora. Een bewuste keuze, omdat andere evangelisten meestal naar de grotere steden gaan. Om te beginnen, werden overal posters opgehangen en flyers uitgedeeld. Kerken uit Tabora hielpen bij de voorbereiding en een auto met een luidspreker reed door de straten om de mensen uit te nodigen: 'Er komt straks een grote spreker, en er zullen wonderen gebeuren!'"

De aangekondigde wonderen blijken als een magneet op de bevolking te werken. Als David over Jezus spreekt accepteren duizenden aanwezigen Hem in hun hart. Deze evangelisatiemethode lijkt echter wel erg gericht op spektakel.

Tijdens de bijeenkomsten worden mensen niet vóór hun genezing naar voren geroepen. Het gaat om mensen tussen het publiek, die opeens beseffen dat ze zijn genezen. Zo gooit er opeens iemand van blijdschap over zijn genezing zijn stok in de lucht. Timo beseft dat het lastig te verifiëren is hoe ziek deze mensen precies waren. "Maar elke dag kwamen er wel een stuk of tien mensen op het podium die blind, doof of verlamd waren geweest. Ik kan me niet voorstellen dat ze zomaar hun getuigenis gaven."

Kerkvernieuwing 2.0

In Assen is een kerkvernieuwingsproject bezig dat z'n inspiratie haalt uit Londen. Pionier Rudolf Setz gaat met presentatrice Mirjam Bouwman op stap in de Britse wereldstad. Ze ontmoeten mensen die vertellen hoe de sluting van hun kerk, voor een verbouwing, een impuls gaf aan hun gemeenteleven.
Mark Stibbe was toen pastor van de kerk. Ze besloten om de gemeente op te delen in kleine groepen van 25-50 mensen. Al deze groepen hadden een gedeelde passie. Bijvoorbeeld een groep die ging werken bij een opvanghuis of een groep die elke zondag bij elkaar kwam bij een rommelmarkt en daar drinken verkocht. Na 9 maanden was het de bedoeling om gewoon weer bij elkaar te komen in het kerkgebouw, maar de nieuwe structuur beviel voor veel groepen zo goed dat ze dat niet wilden. Nu is de verdeling zo dat ze door de week in kleine groepen bij elkaar komen en 1 of 2 keer per maand met alle groepen bij elkaar in de kerk.

Rudolf Setz ontmoet Mark Stibbe in Londen en verteld daarna in de studio aan Andries Knevel hoe hij voor 'Assen zoekt' en 'Nederland zoekt' geïnspireerd is geraakt door het Britse voorbeeld.

Zaterdag 25 augustus 18.40 u Door de Wereld Nederland 2

Deel deze uitzending: