De kerk in de grote stad

De kerk in de grote stad

Hoe kan de kerk standhouden in de grote stad? Urker Mannenkoor bestaat 100 jaar. Massale bekeringen in jungle van India.

In de grote steden in Nederland is het al decennia lang tobben met de kerk. Christenen lijken er gemarginaliseerd, behalve dan de bloeiende migrantenkerken. Katholieke kerken, PKN-gemeenten en andere gereformeerde gezindtes hebben het moeilijk om zich staande te houden.
Toch is er hoop: Op verschillende plekken in Nederland beginnen jonge pioniers aan iets nieuws. Eén van de grote inspiraties daarvoor is de New Yorkse voorganger Tim Keller. Volgens hem ligt de toekomst van de kerk in de stad. Daar groeide de kerk als eerste explosief en daar zijn de meeste onbereikte mensen. Siebrand Wierda nam aan Keller een voorbeeld en vecht voor de toekomst van de kerk in Amsterdam. Andries praat met hem in de studio.

100 jaar Urker Mannenkoor

Ze zingen in traditionele klederdracht: De tachtig zangers van het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’. Dat doen ze al honderd jaar en stiekem zelfs wat langer. En dat op hoog niveau: in de jaren '60 onting 'Hallelujah' als eerste christelijk mannenkoor in Nederland een Gouden Plaat. Verschillende generaties en denominaties hebben samen hetzelfde doel: zingend dragen ze de boodschap uit van Gods genade. Mirjam Bouwman zocht de jubilarissen op en woonde het bijzondere jubileumconcert bij.

Massale bekering in de jungle van India

In hartje India komen honderden mensen uit stammen die in de jungle wonen tot geloof. Het christelijk geloof wordt er gebracht door evangelisten, die veel tegenwerking ervaren van extreme hindoe’s. De Nederlandse Marja en haar Indische man John wonen en werken in het stammengebied in India. Samen runnen zij verschillende scholen, kerken en een kinderhuis waar veel kinderen van ouders zitten die vanwege hun geloof vervolgd worden. Ook trekken John en Marja regelmatig zij de jungle in met door hen opgeleide evangelisten. Arjan Lock bezoekt een doopdienst, die in het geheim moet worden gehouden, waarbij 20 stammen zich laten dopen.

Deel deze uitzending: