Strafbaarstelling illegaliteit ter discussie

Strafbaarstelling illegaliteit ter discussie

Andries praat na aardbeving met zendelinge Eline de Boo in Tokio. Dzsingisz Gabor over strafbaarstelling van illegalen. Macumba-priesteres komt tot geloof. Mirjam bezoekt Zeemanshuis Moerdijk.

Kerken en christelijke organisaties protesteren tegen het nieuwe asielbeleid van het kabinet-Rutte. Ze maken zich zorgen over het voornemen van het kabinet om illegaliteit voortaan strafbaar te stellen, net als de hulp aan illegale uitgeprocedeerde vreemdelingen.

Door de Wereld gaat langs bij het detentiecentrum op Schiphol Oost, waar enkele tientallen gelovigen woensdagmiddag een wake hielden voor gedetineerden. De  protestvoerders  willen zo een teken van solidariteit aan de grensgevangenen geven. Tevens proberen zij op deze wijze duidelijk te maken dat zij grote vragen hebben bij het opsluiten van mensen die naar hun idee niets misdaan hebben. De wakes vinden plaats in de maanden maart en april en worden telkens vanuit de traditie en het gedachtegoed van een andere geloofsgemeenschap gehouden.

Andries spreekt in de studio met Dzsingisz Gabor, voorzitter Vluchtelingen Organisaties Nederland, over de veelbesproken strafbaarstelling van illegalen.

Familie De Boo getroffen door aardbeving

Het zendingsgezin De Boo maakt angstige momenten door op de 51e verdieping van hun appartement in Tokio. Ze zitten compleet vast. De lift is buiten gebruik en er wordt continue via de intercom omgeroepen om binnen te blijven.

Tijdens het telefoongesprek dat Door de wereld voert met Eline zegt zij plotseling dat we even moeten wachten. Het is duidelijk dat ze geschrokken is. Het is een tijdje stil. Dan klinkt de stem van Eline weer: ‘Dat was weer een naschok’, doet zij live verslag.

Het echtpaar De Boo doet al langere tijd aan zending in Tokio namens de Gereformeerde Zendingsbond (GZB). Het belangrijkste doel van het stel is om nieuwe gemeenten in Tokio te stichten. Het liefste zou het gezin nu uit hun huis gaan, maar dat is op dit moment onmogelijk.

In de uitzending van zaterdag kunt u meer horen over hun vervelende situatie.

Het zeemanshuis in Moerdijk

 

Ze zijn maandenlang van huis. Vaak kunnen ze daardoor niet bij de geboorte van hun kind zijn, of de begrafenis van een ouder. Het zeemanshuis van Moerdijk is voor zeevarenden een lichtpuntje in het harde bestaan. Het zeemanshuis wil de mannen een rustpunt bieden nadat ze dagenlang alleen maar donkere grijze golven zien.

 

Het zeemanshuis opende de deuren in 2005. Aanleiding was de miserabele positie van een dertigtal Nigeriaanse zeelieden op twee schepen die aan de ketting lagen. Ds. H. van der Ham, christelijk gereformeerd predikant voor de binnenvaart en de koopvaardij, trok zich hun lot aan. Hij kreeg daarbij steun van het Havenschap Moerdijk en pakweg twintig vrijwilligers uit verschillende kerken.

 

Gemiddeld komen per avond zo'n twaalf zeelieden naar het zeemanshuis. Het overgrote deel van de gasten is afkomstig van de Filippijnen. Daarna komen de zeelui uit het Oostblok, met name Rusland en Oekraïne. In het zeemanshuis van Moerdijk zijn ze even uit de sfeer van het schip, en dat voor minimale kosten. In het onderkomen van de zeeverkenners kost frisdrank vijftig cent, een biertje gaat weg voor een euro. Ook de communicatie via internet rukt onder de zeelieden op. Het zeemanshuis beschikt over drie laptops waarmee de zeelieden via het wifi-netwerk gratis kunnen internetten. Een deel van de zeelieden heeft via skype rechtstreeks contact met het thuisfront."

 

In de uitzending gaat Mirjam op bezoek bij een paar stoere zeebonken op een containerschip en olietanker en haalt hen over om 's avonds naar het zeemanshuis te komen om gezelligheid te zoeken. Hoe gaat het er nu eigenlijk precies aan toe in zo'n zeemanshuis?

Macumba-priesteres komt tot geloof

 

De 57-jarige Oneide da Silva is jarenlang Macumba-priesteres. Ze is een medium en heeft contact met geesten. Middels occulte rituelen dwingt zij bij de geesten voorspoed, geluk, gezondheid of juist het tegenovergestelde af. Dagelijks roepen tientallen mensen haar hulp in.

Na een indringende droom, waarin ze Satan en Jezus ontmoet, breekt ze met de occulte wereld. Vol overgave stort Oneide ,inmiddels onderwijzeres, zich op een nieuw levensdoel: kinderen vertellen over Jezus.


Door de Wereld zocht haar op in haar paalwoning aan de oever van de Amazone en in haar jungleschooltje, diep in het regenwoud van het Amazone-gebied in Brazilie. Tijdens het gesprek dat Carla van Weelie met haar heeft wordt op sprekende wijze duidelijk hoe het leven van Oneide er vroeger uitzag en wat voor mooi werk zij op dit moment verricht.

Deel deze uitzending: