Is het vijf voor twaalf bij het CDA?

Is het vijf voor twaalf bij het CDA?

Kamerlid Koppejan kritisch over het CDA. In gesprek met theoloog Theo Boer over de partij. F16-piloot en christen, een lastige combinatie? Rianne zet zich in voor beter onderwijs in Nepal.

Kamerlid Koppejan plaatste woensdagochtend een pittig discussiestuk op zijn website waarin hij onder andere beweerde dat het vijf voor twaalf is bij het CDA. Door de Wereld ging op pad met Ad Koppejan en keek op de avond van de uitslagen met hem mee. In de studio spreekt Andries met theoloog Theo Boer over de koers die het CDA is ingeslagen en wat zijn reactie is op de kritiek die momenteel op het CDA wordt geuit.

De C van het CDA

Na de provinciale verkiezingen van 2 maart lijkt het CDA weer uitgespuugd en weerloos. De kloof tussen voor- en tegenstanders van de gedoogconstructie met de PVV is nog even groot als in september. Vooral de tegenstanders doen een beroep op oude CDA-waarden en de “C” van het CDA. We kijken op de avond van de uitslagen mee met een van de hoofddissidenten: Ad Koppejan.
Eén van de initiatieven om bezinning in de partij op gang te brengen is het Theologenberaad. Andries Knevel praat in de studio verder met ethicus en theoloog Theo Boer, een deelnemer van het beraad.

Vlieger met een missie

Joel is F16-piloot en christen. Hij wordt regelmatig ingezet bij missies naar oorlogsgebieden. Hij is de enige christen onder de vliegers bij de vliegbasis in Volkel. Vorig jaar werd hij uitgezonden naar het land dat al 20 jaar lang in oorlog is: Afghanistan. Hoe is het om als christen uitgezonden te worden? En wat voor steun geeft het geloof tijdens een uitzending? Door de Wereld volgde hem een dagje in Volkel.

Beter onderwijs in Nepal

In Nepal draait het in het onderwijs vooral om woordjes stampen en teksten uit het hoofd leren. Leraren kunnen zonder beroepsopleiding zomaar voor de klas gaan staan. Rianne Binnenmars voelde zich zeven jaar geleden door God geroepen om naar dit hindoeïstiche land te vertrekken. Hier zet ze zich actief in voor de verspreiding van het Evangelie. Ze geeft daarnaast trainingen aan leraren en probeert het onderwijs te hervormen, zodat er aandacht gegeven kan worden aan ieder uniek kind. De regering van Nepal heeft het onderwijscentrum van Rianne erkend en werkt zelfs met haar samen. Door de Wereld zocht haar op.

Deel deze uitzending: