Vluchtelingenstroom overspoelt Lampedusa

Vluchtelingenstroom overspoelt Lampedusa

Hoe moeten de duizenden vluchtelingen uit Noord-Afrika worden opgevangen? EO-directeur ontmoet christelijke activist Ogorodnikov. Het roer gaat om in een topklasse wellnessresort in Duitsland.

Vluchtelingenstromen blijven komen uit Tunesië en Libië naar Lampedusa. Waar worden ze straks opgevangen? Marjon Lutke gaat op bezoek bij een de eigenaresse van een luxe wellness hotel in Duitsland die zich bekeerde en alle alternatieve therapieën de deur uitdoet. En EO directeur Ajran Lock gaat op bezoek bij de christelijke activist Aleksandr Ogorodnikov: hij doorstond het 'kamp van de dood' in de Sovjet-Unie en is nu ook strijdbaar voor zijn geloof.

Opvang Afrikaanse vluchtelingenstroom schrijnend

Op het kleine eilandje Lampedusa hebben ze er genoeg van: steeds meer Afrikaanse vluchtelingen komen daar aan. Weg uit de onrust van Tunesië en de oorlog in Libië, op zoek naar rust en veiligheid in Europa. De eilandbevolking is boos dat de regering van Italië niet ingrijpt. Afgelopen woensdag beloofde premier Berlusconi het eiland schoon te vegen van migranten. De Afrikanen zoeken hun toevlucht in andere Italiaanse plaatsen. Hoe moeten al deze vluchtelingen behandeld en opgevangen worden?

 

Radio collega Paul Kurpershoek is net terug van Lampedusa en hoorde daar uit de eerste hand verhalen van de eilandbewoners. In de studio praat Andries verder met Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad, over de houding van het van oudsher christelijk Europa.

Aleksandr Ogorodnikov en de duistere Sovjet-Unie

Ogorodnikov bekeerde zich in de Sovjet-Unie tot de christelijke orthodoxie. Vanwege zijn geloof kwam hij terecht in de Goelag-archipel, een keten van geïsoleerde "eilanden" van kampen verspreid over de Sovjet-Unie. Vijf jaar zat hij in Perm-36 "Het kamp van de dood". In 1987 krijgen Reagan en Thatcher hem vrij.

 

Na zijn vrijlating heeft hij zich volop ingezet voor godsdienstvrijheid. De Russische overheid probeert hem echter nog steeds te muilkorven. Desondanks richtte Ogorodnikov de eerste christendemocratische partij op, het eerste Christelijk Seminarie, een soepkeuken die nog steeds actief is en een opvanghuis voor wezen, zwerfmeisjes, prostituees en tienermoeders. Zowel zijn broer als secretaris werden vermoord vanwege hun werkzaamheden. Zelf overleefde hij ternauwernood een moordaanslag door gangsters die een meisje kwamen opeisen.

 

EO directeur Arjan Lock had een ontmoeting met deze oude held. Hoe ziet Aleksandr het huidige Rusland en wat kan Arjan van hem leren? Hoe is zijn situatie als christen momenteel nu vrijheidsstrijders à la Politkovskaya zonder pardon worden vermoord?

Christelijk Wellnessresort in Duitsland

Nora Oelkers runt een van de beste wellnessresorts van Duitsland: Romantischer Winkel. Wanneer je het woord 'wellness' hoort denk je al snel aan diverse esoterische therapieen. Dit was in het resort van Nora Oelkers ook lange tijd het geval. Nora zélf werd notabene officieel erkend als reiki-meesteres. Ze was echter niet gelukkig. Ze stortte in en kreeg last van burnouts en paniekaanvallen. In haar nood zocht ze contact met de Duitse televisiedominee Werner Nachtigal. Juist die bewuste keuze zorgde voor een complete omslag in haar leven.

 

Van de een op andere dag ging alles wat met haar oude leven als reiki-meesteres te maken had de deur uit. Het personeel met jarenlange ervaring en connecties met gasten moest bereid zijn mee te werken aan Nora's nieuwe plan, namelijk: een wellnessresort met een Christelijke inslag runnen. Tijdens deze radicale beslissing ging veel expertise verloren en de periode was voor Nora niet gemakkelijk. Toch heeft Nora het grootste vertrouwen in God. Ze voelt dat Hij iets heel nieuws aan het doen is en dat stemt haar gelukkig. Door de Wereld ging naar Duitsland en om een kijkje te nemen bij Nora en haar bijzondere resort.

Deel deze uitzending: