EENHEID OP HET MALIEVELD

EENHEID OP HET MALIEVELD

'Wij kiezen voor eenheid' organiseert een landelijke ontmoetingsdag op het Malieveld in Den Haag voor alle christenen in ons land. Van Protestants tot Katholiek tot Evangelisch.

De dag staat in het teken van verootmoediging voor God en voor elkaar. Duizenden christenen uit alle hoeken van het land worden verwacht en speciaal voor de uitzending van dezelfde avond verhuist Door de Wereld naar Den Haag.

De sfeer en ontmoetingen worden in beeld gevangen en Andries Knevel gaat in gesprek met leden van de stuurgroep van het manifest 'Wij kiezen voor eenheid'. Zo schuiven aan: Bisschop De Korte en de secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland, Arjan Plaisier.

Wilco en Stefanie

Ook Wilco en Stefanie zijn op de landelijke ontmoetingsdag te vinden.

Wilco is hervormd en Stefanie is katholiek. Twee geloven op een kussen. Voor welke moeilijkheden kwamen zij te staan in hun huwelijk en hoe gaan zij daar mee om? Kijk hoe eenheid te vinden is in twee verschillende christelijke stromingen.

Martelingen

Vroeger ging alles er heel anders aan toe, protestanten en katholieken schudden elkaar niet bepaald de hand. Historicus Willem Berkelaar laat ons in het martelmuseum zien hoe katholieken en protestanten tijdens de middeleeuwen met hun meningsverschillen omgingen.

Studiogesprek deel 1

Op het Malieveld zien we de dag "Wij kiezen voor eenheid" in vogelvlucht.

Vervolgens schuift Andries aan bij Ds. Arjan Plaisier en Bisschop Gerard de Korte. Zij hebben als dienstbaar symbool de voeten gewassen van de aanwezige jongeren. Ze praten samen over eenheid en vergeving tussen katholieken en prostestanten.

De jongeren en studiogesprek deel 2

Twee jongeren, Dominee Ruben van Zwieten en hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Mariska Orban de Haas, beantwoorden stellingen over katholieken, protestanten over verschil en overeenkomsten.

Het vervolg van het gesprek met Ds. Arjan Plaisier en Bisschop Gerard de Korte. Ze praten over de hedendaagse tijd. Jongeren zien het verschil niet meer, zij voelen zich een.

 

Deel deze uitzending: