Kardinaal Simonis: een jaar vol commotie

Kardinaal Simonis: een jaar vol commotie

Andries Knevel langs bij kardinaal Simonis. Mirjam Bouwman bezoekt kerkplanter. Zana moest weer vluchten.

Deze laatste uitzending van 2010 wordt niet vanuit de studio gepresenteerd maar vanuit abdij de Mariënkroon. Reden is een gesprek met Kardinaal Simonis. Simonis praat met Andries Knevel over de commotie rondom de Katholieke kerk van het afgelopen jaar. Verder kijken we samen met Mirjam Bouwman bij een kerkplantster in Amsterdam en ontmoeten we Zana uit Irak die hier voor de tweede keer heen moest vluchten.

Kardinal Simonis aan het woord

De Katholieke kerk, terugkijkend naar het afgelopen jaar kan er geconstateerd worden dat de kerk veel negatief in het nieuws kwam. Seksueel misbruik is de reden van de negativiteit. Ook de reactie van de kerk was meer dan eens meer afbrekend dan herstellend. Zo heeft kardinaal Simonis de impact van de uitspraak 'Wir haben es nicht gewusst' in het tv-programma Pauw & Witteman onderschat. daarover en meer praat Andries Knevel met kardinaal Simonis in abdij Mariënkroon

Nieuwe kerkvormen

Dat er in de Nederlandse kerk van alles aan de hand is kan niet ontkent worden. Er zijn kerken die leeglopen kerken die volstromen en kleine aftakkingen van kerkleden die ooit bij een grote landelijke kerk zaten. De groei van kleine kerkgemeenschappen in Nederland is enorm. Ook Margrtieha Reinders was op zoek naar iets anders en begon haar eigen kerkproject in de buurt. Mirjam Bouwman ging langs om te kijken.

Deel deze uitzending: