Het radiomuseum, de kraamverzorgster en de rapper

Het radiomuseum, de kraamverzorgster en de rapper

GELOOF: rapper Big Jay die als welzijnswerker jongens van de straat houdt; HOOP: Sjoeke die na een bijzonder leven op haar 50e kraamverzorgster werd en LIEFDE: Cor Moerman en zijn museum vol radiozendapparatuur.

Gelukkig, ze bestaan ze nog; de oude mannetjes die op zolder een radio met zendapparatuur hebben staan en de ether afzoeken naar andere liefhebbers. Cor Moerman van 74 is zo'n fanatieke radiozendamateur. Iedere woensdagmiddag zit Cor in een loods met een groepje gelijkgestemden aan radioapparatuur te knutselen. Ook heeft hij een radiomuseum in zijn tuin. Wat vindt Cor ervan dat er met hem een tijdperk sterft en waarschijnlijk niemand zijn passie voort zal zetten?

Sjoeke woont buiten in een klein Fries dorpje met een paar huizen en een grote kerk. Maar regelmatig verlaat Sjoeke haar dorpje om aan het werk te gaan. Na jarenlang thuis te zijn geweest, is Sjoeke op haar 50e kraamverzorgster geworden. Ze vindt het heerlijk om kersverse moeders door de kraamweek te loodsen. Iets wat Sjoeke zelf heeft gemist. Haar zoon is er niet meer. Maar ook weer wel. Als Sjoeke het paadje afloopt naar het kerkhof, brandt daar altijd wel een kaarsje.

Big Jay doet zijn naam eer aan. Als hij door de wijk Katendrecht in Rotterdam loopt, loop je hem niet ongezien voorbij. Elk gosertje van de straat kent Big Jay en is welkom in de chillzone van de Wereldtuin, een soort wijkcentrum. Big Jay is rapper. Ooit had hij, net als de jongens die zijn chillzone bezoeken, een slechte start. Maar die dagen zijn voorbij. Big Jay is naast rapper ook jongerenwerker met een duidelijke boodschap voor zijn omgeving: wees de straat de baas!

Deel deze uitzending: