De landbouwer, het hofje en de fokker

De landbouwer, het hofje en de fokker

GELOOF: Nanning Jan Honing behandelt land volgens de regels van het Oude Testament, HOOP: Judith Veenstra leidt een eenvoudig en creatief leven in haar zelfgebouwde huis en LIEFDE: Wil Hoefsloot, gepassioneerd fokker van Cocker Spaniels.

Er zijn mensen die er niet aan moeten denken om in een gewoon huis in een gewone stad te wonen. Zo'n persoon is Judith Veenstra. Vier jaar geleden verhuisde ze naar de Hof van Wezel waar je je eigen huis mag bouwen en leven zoals je zelf wilt. Judith houdt van haar eenvoudige bestaan waarin alles van haar eigen creativiteit afhangt.

Met een eigen kamer, een hondenbad, een trimtafel en elke dag een forse wandeling door de Soesterduinen leven de honden van Wil Hoefsloot als prinsessen. Wil is fokker van Cocker Spaniels. Op moederdag wordt Wil 'moeder'. Kaatje krijgt 5 puppies. En daar is Wil behoorlijk druk mee. Naast de stamboomcontroles, medische keuringen en verkoopgesprekken waarbij Wil heel kritisch beoordeeld aan wie ze haar kleintjes meegeeft, zorgt ze dat de hondjes een goede opvoeding krijgen. Gedurende de 7 weken dat Wil wordt gevolgd zien we de groei van haar pups en haar grote liefde voor de honden.

Nanning Jan was in het verleden wel eens kritisch over de manier waarop veel boeren met hun landbouwgrond omgaan. Volgens hem: te hoge producties en het volledig uitputten van de grond. Z'n vrouw zei tegen hem: 'koop een stuk grond en ga het dan zelf anders doen!' En zo gebeurde het dat Nanning Jan zijn eigen stuk grond volgens de wetten van het Oude Testament ging behandelen. 'Ik wilde wel eens weten of het zou werken'. Dus om de zoveel jaar: een sabbatsjaar, randen en rare hoeken niet oogsten, een tiende deel van je oogst weggeven.... met het resultaat om er iets moois uit te laten ontstaan.

Deel deze uitzending: