De smartlap, de rugbyer en het poppenhuis

De smartlap, de rugbyer en het poppenhuis

GELOOF: Hanny van Hoeijen brengt smartlappen in het bejaardenhuis, HOOP: Pieter den Admirant haalt veel kracht uit rugby maar dit is niet het enige en LIEFDE: Tineke Hilstra maakt poppenhuizen en geeft daarmee haar verleden een plek.

Hanny is de helft van het smartlappen duo de Boa’s. Ze treedt overal op waar ze wordt gevraagd. Maar als je het Hanny zelf vraagt, zingt ze het liefst in het bejaardenhuis: met de ouderen herinneringen ophalen en samen de liedjes van vroeger zingen.

Hanny maakt anderen blij door het verleden terug te halen. Maar waarom? Wat is er gebeurd waarom Hanny dat vroeger niet wil laten rusten?

Ooit een rugbywedstrijd bijgewoond tussen mensen in een rolstoel? Stel je voor dat je daar zit in die rolstoel, zoals Pieter. Tien jaar geleden was hij een gezonde jongen, matroos op de binnenvaart, toen hij met zijn rug tegen een brug klapte en verlamd raakte. Nu kan hij niet meer buiten zijn rolstoel. Hij is afhankelijk en het heeft hem moeite gekost om dat te accepteren. Want Pieter zit vol vechtlust. Hij heeft plannen en voert ze uit ook. Rugby houdt hem sterk en geeft hem power. Maar dat is niet het enige in zijn leven.

Tineke heeft niet één huis maar meer dan tien. En dat allemaal onder één dak. Tot in de kleinste details maakt Tineke inrichtingen na voor haar huizen: mini-kussens voor mini-stoelen onder mini-tafels. En ze bedenkt er verhalen bij: wie er in het huis woont en hoe zijn leven gaat.. Ook haar vader woont in één van haar huizen. Aan hem heeft ze geen prettige herinneringen. Toch heeft ze hem een plaats gegeven. Maar daar is wat aan vooraf gegaan.

Deel deze uitzending: