De woonwagenbewoners, de rockmoeder en de zwervers-cafebaas

De woonwagenbewoners, de rockmoeder en de zwervers-cafebaas

GELOOF: Nieding Wolters een woonwagenbewoner met een verleden vol heimwee en spijt maar met een gouden heden, HOOP: Met Maria Pels die pas leeft als ze in haar dikke Amerikaan rijdt, LIEFDE: Joep de Groot, een oud-politieman en vriend van de zwervers.

Huisje, boompje, beestje? Maria heeft het allemaal maar toch geniet ze het meest van haar ‘verkering’ haar paarse Buick le Sabre Sport-coupe uit 1967. In een Amerikaan rijden geeft Maria een gevoel van vrijheid en ‘niet doorsnee-zijn’. Als ze haar dochter van school haalt weet ze dat ze een beetje uit de toon valt bij de andere moeders. Maar daar trekt ze haar schouders voor op. Maria doet wat ze leuk vindt en stelt het niet uit tot later. Want wie weet is er helemaal geen later.

Nieding heeft heimwee naar vroeger. Naar de tijd dat hij nog met zijn ouders in een woonwagen door Nederland trok. Nu woont hij, samen met zijn vrouw, vast op een woonwagenterrein. Maar als hij de kans krijgt, trekt Nieding er op uit met een klein woonwagentje om tekeningen te maken van vroeger, van zijn kindertijd. Aan zijn volwassenleven heeft hij minder fraaie herinneringen. Nieding is niet altijd de goudeerlijke jongen geweest die hij nu is.

Houd een zwerver aan in hartje Amsterdam en vraag naar Joep de Groot en negen van de tien zal hem kennen. Elke donderdag runt Joep, samen met een groep vrijwilligers, het zwerverscafé. Maar niet alleen daarvan is hij bekend op straat. Joep is 35 jaar lang wijkagent geweest, bureau Warmoesstraat. Het roerige Amsterdam is hem inmiddels in het bloed gaan zitten. Het leven van mensen aan de rand van de samenleving blijft hem trekken. Tijdens zijn werkend leven heeft hij nauw samengewerkt met de nonnen, de zusters Augustinessen, waarvan hij een belangrijke les heeft geleerd.

Deel deze uitzending: