De paardenman, de schaatster en de herder

De paardenman, de schaatster en de herder

GELOOF: Henk Scholten rent van de ene naar de andere liefhebberij, HOOP: Paula Jorritsma bindt als het kan de schaatsen onder en LIEFDE: Teun Heuver kent voor zijn schapen de beste graasplekken.

Henk Scholten woont midden op de Veluwe in een afgelegen boerderijtje aan een stil laantje. Maar rustig aan doen zit er bij Henk niet in. In een moordend tempo rent hij van de ene naar de andere liefhebberij. Henk is paardenman, hoefsmid, kunstenaar en palingroker. Alles vindt hij even prachtig. Maar af en toe moet hij pas op de plaats maken anders gaat het fout.

Het komt niet zo heel vaak voor in Nederland maar als het dan zover is, dan moet je alles uit je handen laten vallen, de ijzers onderbinden en gaan! Paula Jorritsma is zo’n iemand die alle afspraken afzegt wanneer er natuur-ijs ligt. Samen met haar vader die ooit schaatscoach was en zijn schaatsconditie nog wekelijks bijhoudt, spreekt ze dan af in de Biesbosch (of in het geliefde vaderland: Friesland) om een paar flinke tochten te maken. Voor beiden geldt: schaatsen is niet zomaar links rechts, links rechts. Het is meer. Veel meer.

Soms is het begin van het één het eind van iets anders. Al bijna 30 jaar zwerft Teun over de heuvels en heidevelden van Lemelerveld vlakbij Ommen. Hij kent elke boom, elke heuvel en weet voor zijn schapen de beste graasplekken te vinden. Teun houdt van zijn vak, van de natuur en vooral van zijn schapen. Maar het eind komt voor hem in zicht. Teun moet afscheid nemen van zijn herdersbestaan. Voor de laatste keer helpt hij zijn schapen bij het bevallen van nieuw leven.

Deel deze uitzending: