Ik heb een burn-out

Ik heb een burn-out

Het ene moment leid je als twintiger een bruisend studentenleven of ben je succesvol als starter op de arbeidsmarkt. Het volgende moment lig je met een burn-out maanden uitgeteld op de bank. Steeds meer twintigers branden op, maar waarom? En hoe is het om een burn-out te hebben? Klaas van Kruistum trekt op met opgebrande twintigers en ontdekt hoe groot de impact van hun burn-out is. Paudwina (21) doet een zware, commerciële studie en heeft drie bijbaantjes. Ze droomt van een Audi Q7 en een topbaan met jaarsalaris van minimaal een ton. Maar het loopt net iets anders: Paudwina stort compleet in en moet totale rust nemen. Inmiddels zit ze al anderhalf jaar thuis. 'Ik haalde erkenning en aandacht uit al mijn prestaties. Als ik niks doe, ben ik niets waard.' Rinze (30) ontdekt het wielrennen op zijn zestiende en stopt met school. Als veelbelovend talent wil hij nog maar één ding: een contract binnenslepen en prof worden. Na ruim tien jaar extreem hard trainen, waarin hij de top steeds net niet haalt, begint Rinze aan een normale baan. Maar het betekent geen nieuwe start. Rinze valt in een diep, zwart gat: 'Het woord 'falen' stond op mijn voorhoofd geschreven. Ik was zo levensmoe dat ik voor de trein wilde springen.'.

Paudwina (21) doet een zware, commerciële studie en heeft drie bijbaantjes. Ze droomt van een Audi Q7 en een topbaan met jaarsalaris van minimaal een ton. Maar het loopt net iets anders: Paudwina stort compleet in en moet totale rust nemen. Inmiddels zit ze al anderhalf jaar thuis. “Ik haalde erkenning en aandacht uit al mijn prestaties. Als ik niks doe, ben ik niets waard."

Rinze (30) ontdekt het wielrennen op zijn zestiende en stopt met school. Als veelbelovend talent wil hij nog maar één ding: een contract binnenslepen en prof worden. Na ruim tien jaar extreem hard trainen, waarin hij de top steeds net niet haalt, begint Rinze aan een normale baan. Maar het betekent geen nieuwe start. Rinze valt in een diep, zwart gat:

"Het woord 'falen' stond op mijn voorhoofd geschreven. Ik was zo levensmoe dat ik voor de trein wilde springen."

Facts


  • In 2010 had 13 procent van de werkenden een burn-out, tegenover 11 procent in 2007.

  • In de leeftijdscategorie 25-55 jaar heeft ruim 1 op de 7 werknemers last van burn-outklachten.

  • Hoogopgeleiden voelen zich met 15 procent vaker opgebrand dan lager opgeleiden (13 procent).

  • In de sector onderwijs komen burn-outklachten het meest voor, op de voet gevolgd door de industrie.

  • Het aantal mensen met burn-outklachten neemt het sterkst toe binnen de groep 20-34 jarigen.

Bron: TNO/CBS.

 

Deel deze uitzending: